2024. március 29., péntek

A délvidék titkai

G. Nagy Lilla Imola tartott könyvbemutatót Kishegyesen és Bácsfeketehegyen

Szerdán este G. Nagy Lilla Imola írónővel Szilágyi Ildikó beszélgetett a szerzőnő könyvéről. A bemutatóra először a Kishegyesi Könyvtárban, majd a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtárban került sor.

A bácsfeketehegyi könyvbemutató (Lakatos János felvétele)

A bácsfeketehegyi könyvbemutató (Lakatos János felvétele)

Az első kötetes, fiatal írónő A délvidék titkai című könyvét népszerűsítette, amely immáron megérte negyedik kiadását. A könyvet az teszi különösen érdekessé, hogy szerzője 12 évig modellként dolgozott a nagyvilágban, majd budapestiként Topolyára költözött és itt született meg a mű.

A könyv elsősorban fiataloknak szól, a magyarság múltjáról és jelenéről, mondta el lapunknak a szerzőnő. Olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek meglátása szerint hiánypótlók az egész Kárpát-medencében. Ritkaság, hogy egy író a hittel, a magyarság történetével kapcsolatban a fiatalokat szólítja meg, mivel a mai fiatalok igen nehezen megszólíthatóak. G. Nagy igyekezett ezeket a témákat pozitív színben feltüntetni, és felhívni a figyelmet arra, hogy nemcsak mások kultúrájában és hagyományaiban lehet szépet és jót találni, hanem a sajátunkban is.

A könyv első része a szerzőnő életútját mutatja be, amely azért lényeges, mert már igen fiatalon külföldre költözött. Ezen keresztül azt mutatja be, hogy mi történik az ember lelkivilágában, amikor elköltözik otthonról. A második rész a délvidék történetéről szól, főként az 1944/45-ös eseményekről. Ezt egy családi vonatkozású levél hatására kezdte el kutatni, amely Goli otokról íródott. A második rész második fele a délvidék nevezetességeivel foglalkozik, mindazzal, amire az itteni fiatalok büszkék lehetnek. A harmadik részben az összmagyarság kérdéseiről van szó, így az eredetünkről, kultúránkról, a rovásírásról.

– A lektorom szerint három könyv is lehetett volna, mert eltérnek a témák. Azt kell mondanom, hogy mégis összefüggenek. A könyv ugyan 23 fejezetből áll, de mindegyikről külön könyvet lehetne írni. Nagyon nagy kihívás volt pl. a magyarság őstörténetét három oldalban összefoglalni. Az volt a célom, hogy egy olyan összefoglaló művet hozzak létre, ami egy fiatalban elindít egy gondolatot, aztán ha valamelyik téma jobban érdekli, akkor külön utánanéz. Nem történelmi művet szerettem volna kiadni a kezemből, hanem egy fiatalos hangvételű pozitív írást. A végére azt írtam, hogy magyarnak születni ajándék, ami az én személyes mottóm. Ezt a gondolatot szeretném elültetni nem csak a délvidéki, hanem az egész Kárpát-medencei fiatalság fejében – mondta el G. Nagy Lilla Imola.

A könyv megjelenése óta számos bemutatóra került sor, nemcsak délvidéken, hanem az egész Kárpát-medencében. Ezek során a szerzőnő azt tapasztalta, hogy az elszakadt országrészek nem igazán ismerik egymás történelmét.

– Rossz tapasztalataim vannak azzal kapcsolatban, hogy nagyon sokfelé nem ismerik ezt a részét a történelmi hazának. Szerintem viszont rengeteg olyan értéke van ennek a vidéknek, amelyet érdemes lenne nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is bemutatni. Fontosnak tartom, hogy megismerjük egymás múltját – fogalmazott G. Nagy Lilla Imola.

Az elsőkötetes szerzőnő a könyv sikerén felbuzdulva már dolgozik a következő művén. Lapunknak elárulta, hogy az új könyv a doroszlói Szentkútról szól majd, valamint egy zentai magyar család igaz történetéről. A következő regényben a délszláv háborúval is foglalkozik.