2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ-VB, BUDAPEST

Nem lesz kínai házidöntő a férfiaknál

Timo Boll betegség miatt feladta a vb-t

A 2019-es asztalitenisz-világbajnokság belépett az utolsó szakaszába. A verseny ezen periódusában sajnos már egyetlen magyar és szerbiai pingpongosnak sem szurkolhatunk. Szerda este mind a női, mind a férfi párosban 4:1-es vereséget szenvedett a két, még versenyben lévő magyar egység. A Pergel Szandra/Madarász Dóra kettősnek pazar meccse volt a második kiemelt Szun Jing-sa/Vang Man-jü kínai pár ellen, míg az Ecseki Nándor/Szudi Ádám duó a portugál João Monteirótól és Tiago Apolóniától kapott ki. A fiúk jól kezdték a találkozót, ám hiába nyerték meg a nyitószettet, a portugálok nagyon elkapták a fonalat, s végül ők jutottak a negyeddöntőbe. „Végig nyomás alatt tartottak minket, nem tudtunk hozzáférni a pörgetésekhez, végig ők voltak az agresszívabbak” – ismerte el Szudi a mixzónában.

A Hungexpo nagytermében ennek ellenére nem állt meg az élet, sőt a java még csak most jön! A budapesti közönség nagy bánatára a német Timo Boll tegnap délelőtt visszalépett az egyéni és a páros küzdelmektől. A volt világelső az éjszaka során belázasodott, ezért még a 18 órakor kezdődő páros negyeddöntőre sem tudott kiállni. Nem ez volt az egyetlen meglepetés a férfiaknál, mert egyéniben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a legjobb nyolcban sem az első, sem a második kiemelt nem lesz ott. A francia Simon Gauzy még a harmadik körben verte 4:2-re Hszü Szint, Liang Csing-kun pedig a világelső Fan Csen-tungot lepte meg. Gauzy győzelme egyben azt is jelenti, hogy a világbajnokságok történetében 2003 óta először fordul elő, hogy nem kínai házidöntőt rendeznek a férfiaknál.

Ding Ning úton a történelem felé

Csütörtökön délután Pongi, a vb kabalafigurája segédkezett az egyéni küzdelmek felkonferálásában, majd a női egyes került rivaldafénybe. A japánok és a kínaiak csatájából utóbbiak jöttek ki győztesen: Liu Si-ven Kato Mijut ütötte ki 4:1-gyel, a háromszoros győztes Ding Ning meglehetősen könnyedén verte Miu Hiranót. Az elődöntőben a felső ágon két kínai játékos találkozik, Ding Ning pedig remekül halad a történelem felé: hazájában még senki nem ünnepelhetett négyszer vb-címet. A fináléért a másik ágon Csen Meng és honfitársa, Vang Man-jü küzd meg. Vang a nyolc között 4:2-re győzte le párosbeli társát, Szun Jing-sát. A meccsen a hatból négy szett is minimális különbséggel dőlt el, a harmadik játszmában pedig egészen 21:19-ig harcoltak egymással a pingpongozók.