2024. április 20., szombat

Fellélegezhetnek a svájcifrank-hitelesek

A gyermekintézményekben dolgozók májusi fizetése 9 százalékkal lesz magasabb

A köztársasági képviselőház a Szerbiáért Szövetség köré tömörülő pártok képviselőinek jelenléte nélkül, többségi szavazattal szavazta meg tegnap a lex specialist, amely megoldást jelenthet azok számára, akik svájci frankban vették fel ingatlanhitelüket. A különleges törvény szerint a fennmaradt adósságot euróba váltják át és azt csökkentik majd.

A lex specialis a bankok, a hitelt felvevő polgárok és a kormány kompromisszumos megállapodásából született. Az állam – amennyiben minden svájci hitellel rendelkező polgár elfogadja az új feltételeket – a költségvetésből 11,7 milliárd dinárt különít el a hitelkönnyítésekre. Vagyis a törvény nem kötelező erejű, minden érintett maga döntheti el, elfogadja-e a felajánlott új feltételeket a svájcifrank-alapú ingatlanhitelek esetében, vagy folytatja az elkezdett bírósági eljárást ennek ügyében.

A lex specialis szerint a hátramaradt adósságot a bankok kötelesek átváltani euróra, a március 31-én érvényes árfolyam szerint. Az így kialakult összeget csökkentik 38 százalékkal, azzal, hogy nem változik a lefizetési határidő. A hátramaradt adósságra azonban a kamatlábat 3,4 százalékra korlátozták.

Az elmúlt időszakban rendkívül kedvezőtlen hitelek a hitelt felvevő polgárok csupán 5 százalékát érintik, de az adósság törlesztésénél így is 15.785 polgár számára jelenthet majd könnyítést ez a törvényrendelkezés.

Miután a törvény hatályba lép, a bankok 30 napon belül kötelesek felajánlani az érintett ügyfeleiknek az új hitelszerződést. A kézbesítés után az ügyfélnek szintén 30 napon belül kell válaszolnia, hogy elfogadja-e az új feltételeket. Csak ez után írhatják alá a konverzióról szóló szerződést.

A törvény csak abban az esetben alkalmazható, ha a hitelrészlet elmaradása miatt nem folyik végrehajtási eljárás, vagy bíróságon kívüli megegyezési eljárás. Azokban az esetekben, amelyekben a hitelt felvett személy már bírósági eljárást indított a bank ellen, és meggondolja magát, az új feltételek mellett dönt, a bírósági eljárás megszakad a lex specialis hatályba lépésével, a költségeket pedig a felek saját maguk viselik. Ugyanez a helyzet a végrehajtási eljárás esetében is, elnapolják azt, hogy kiderüljön a bank és a hitel felvevője meg tud-e állapodni az adósság kifizetésében.

7 százalék helyett 9

A parlament elfogadta azt a kormánykezdeményezést is, miszerint az iskoláskor előtti intézményekben dolgozók fizetését a múlt évben ígért 7 százalék helyett 9 százalékkal növelik meg. A kilencszázalékos emelést a decemberi fizetésre számolják, és az első magasabb fizetés a májusi járandóságuk lesz.

Ezek mellett számos más törvényt is elfogadtak tegnap a képviselők, mégpedig ezek után könnyebb lesz külföldi állampolgárokat foglalkoztatni Szerbiában, hiszen a külföldiekről szóló törvény szerint könnyebben juthatnak majd munkaengedélyhez, illetve letelepedési engedélyhez a külföldiek.

Megszavazták a repülőterek irányításáról szóló törvényt, aminek egyik újdonsága a kormány által alapított Szerbiai Repülőterek vállalat, amelynek székhelye Nišben lesz. Elfogadták ugyanakkor a felvonókon történő utasszállítást szabályozó törvény módosítását, az ingatlanok kataszterébe való bejegyzésről szóló törvényt, valamint a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség nyilvántartásában való bejegyzést szabályozó törvényt is.

Az állam jótállást vállal a Srbijagas hiteléért

Mint az elmúlt napokban a parlamenti üléseken elhangzott, a közlekedést és az építésügyet érintő törvények módosításának célja a Szerbiába való beruházás serkentése, illetve a nagy infrastrukturális projektumok megvalósításának felgyorsítása.

Megszavazták a képviselők azt a garanciatörvényt is, ami szerint az állam jótállást vállal azért, hogy a Srbijagas Közvállalat eleget tesz majd a Societe General, a Kommerciális Banknál és a Vajdasági Banknál vállalt hitelkötelezettségeknek. A felvett 70 millió eurós hitelből ugyanis a közvállalat a Török Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszát építi majd ki, a bolgár határtól a magyar határig. A hitel visszafizetésének határideje hat év.