2024. április 19., péntek

Aki nem regisztrált, még megteheti

Megközelítőleg 60 ezer vajdasági magyar iratkozott fel a magyarországi választási névjegyzékre

Azok a külhoni, az Európai Unió területén kívül lakóhellyel rendelkező kettős állampolgárok, akik szeretnének részt venni a május 26-ára kiírt európai parlamenti választásokon, legkésőbb május 2-án 16 óráig nyújthatják be regisztrációs kérelmüket a Nemzeti Választási Irodánál. Ezt az érdeklődők vagy nyomtatott formában tehetik meg, azaz a választási iroda honlapjáról (valasztas.hu) letölthető űrlap kitöltésével és annak elküldésével az iroda címére – ami a postai küldemények tekintetében felmerülő késedelmek miatt már nem ajánlatos –, vagy a választási iroda felhasználóbarát online felületén (valasztas.hu).

A regisztrációt nem lehet megkerülni, mert habár a választójog a magyar állampolgárság velejárója, ahhoz, hogy a külhoni kettős állampolgár élhessen azzal, kérnie kell felvételét a központi névjegyzékbe. A választási iroda pénteki adatai szerint Szerbiából eddig 68 520-an nyújtottak be regisztrációs kérelmet, míg az eddig névjegyzékbe vett választópolgárok száma 59 169. A választási iroda honlapjának március 19-ei kimutatása szerint akkor 57 914 olyan fő szerepelt a levélszavazóként nyilvántartásba vettek névjegyzékén, akik szerbiai értesítési címet adtak meg, vagyis azóta 1255 újabb személyt vettek nyilvántartásba.

Ha valaki korábban már regisztrált az előző – magyarországi – választások alkalmával, és a magyar lakcímnyilvántartás adatai szerint lakóhelye az EU területén kívül van, akkor ezúttal nincs tennivalója, automatikusan felkerül a levélben szavazók névjegyzékére, a korábbi kérelmében megadott adatokkal. Egy korábbi választási regisztráció tíz évig érvényes, ami megújul, ha valaki szavazáson vesz részt vagy módosítja az adatait. Ha a regisztrációt követően megváltozik a választópolgár értesítési címe, vagy a szavazólap átvételi módján változtatni szeretne (például korábban lakcímre kérte, de mégis valamely külképviseleten szeretné átvenni a szavazási levélcsomagot, vagy mondjuk a Szabadkai Főkonzulátusra kérte azt megküldeni, de most mégis a lakcímén szeretné azt megkapni), ezt a változást be kell jelenteni. Ezt megteheti papír alapon egy nyomtatvány kitöltése útján, illetve online is, a http://www.valasztas.hu/adatmodositas linken.

A külföldön élő, az Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok levélszavazatban adhatják le voksukat. A levélcsomagok várhatóan május 6-a után érkeznek. A választási iroda a regisztrált magyar választópolgárnak arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt. Regisztrációs kérelmében a választópolgár a szavazási levélcsomag személyes átvételét is kérheti, ebben az esetben május 13-a és május 24-e között munkanapokon, munkaidőben, valamint május 26-án 6 és 19 óra között, a kijelölt külképviseleteken – ezek egyike a Szabadkai Főkonzulátus – veheti át a szavazási levélcsomagot, de kizárólag személyesen.

A kitöltött szavazási levélcsomag feladható postán, ingyenesen – bélyeget sem kell tenni a borítékra – a választási irodához – ebben az esetben legkésőbb május 25-én éjfélig kell beérkeznie –, vagy térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve – ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a külképviseletre. Emellett a válaszboríték leadható bármely külképviseleten a szavazást megelőző 15 napban munkaidőben, vagy a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt, vagy Magyarországon, a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6 és 19 óra között.

A Szabadkai Főkonzulátus meghosszabbított ügyfélfogadással tart nyitva az alábbi időszakban: május 13-a és 24-e között munkanapokon 6–22 óráig, május 18-án, valamint május 25-én, szombaton, szintén 6–22 óráig.