2024. április 25., csütörtök

Emberségesebben éljünk

Humanitárius akció szervezői voltak a zombori Testvériség-egység Általános Iskola diákjai

Nagy igazság van az alábbi graffitiban: „Mennyire tudunk együtt örülni egy ember megszületésének! Az elmúlás fájdalmában is őszintén osztozunk. A kettő között nem lehetne egy kicsit emberibbnek lenni?” Bár folyamatosan a rohanó világra hivatkozunk, akkor, amikor nem figyelünk a mellettünk élők problémáira, mégis, néha csak akarat kérdése az egész, hogy tudunk-e időt szakítani arra, hogy  emberségesebben éljünk.

Az idei tanévtől kezdődően az elsősök és ötödikesek körében kötelezővé vált a projektumoktatás és a vállalkozói készségek fejlesztése is. Ennek ötvözésével született meg a zombori Testvériség-egység Általános Iskola tanárai és diákjai fejében egy humanitárius akció kivitelezésének ötlete. A húsvét erre kellő alkalomnak bizonyult. Az ötödikes diákok először magyar-, szerb-, történelem- és hittanórán készültek fel elméletben arra, hogy mit jelent emberségesnek, kereszténynek lenni, mi a húsvét üzenete, majd a műszaki és a rajzórákon különböző apró ajándékokat készítettek, azzal a szándékkal, hogy ezeket humanitárius céllal elajándékozzák. Amíg az ötödikesek a kézügyességüket vetették be, addig az elsősök irodalom és zeneórán egy húsvéti, ünnepi műsorral készültek fel az Osszuk meg a húsvét örömét című projektum keretében.

Az ünnepek előtti napokban került sor a humanitárius akció lebonyolítására. Két helyszín volt a célpont. A zombori Testvériség-egység Általános Iskola ötödikes diákjainak egy küldöttsége április 17-én a helyi kórház gyermekosztályára látogatott el, ahol ajándékaikkal nagy örömet okoztak az ott tartózkodó kis betegek körében. Másnap, április 18-án az iskola diákjai felkeresték a helyi idősek otthonát, ahol először a fekvőbetegek között osztották ki ajándékaikat, majd az elsősök az otthon többi lakójának kedveskedtek a húsvéti műsorral és a saját maguk által készített, versikékkel ellátott képeslapokkal. (Nyugat-Bácska Portál /Wilhem József)