2024. április 18., csütörtök

Európa legjobb sofőrjei között

A tornyosi Homolya Gergely májusban Svédországban képviseli Szerbiát

A közelmúltban rendezték meg Zágrábban a Scania svéd gépjárműcég regionális járművezetői versenyét, amelynek egyik győzteseként a tornyosi Homolya Gergely fiatal közlekedési mérnök Szerbiát képviseli majd a Scania Driver Competitions 2018–2019 május végén esedékes svédországi döntőjében Södertäljében, a Scania központjában.

Az újvidéki műszaki egyetem közlekedési és szállítási irányzatának 26 éves mesterhallgatója a tanulmányai mellett szabadidejében szülei H&H Transport elnevezésű, teherszállítással foglalkozó cégébe is besegít, így gyermekkora óta otthonosan mozog a teherszállítással kapcsolatos papírmunkában, a nagy teherautók javításában, és miután levizsgázott az ehhez szükséges C és E kategóriás jogosítványra, ha szükséges, a sofőrjüket is kisegíti.

Gergelynek egyik barátja szólt a megmérettetésről, s miután kiderült, hogy megfelel a jelentkezési feltételeknek, kitöltötte a verseny internetes elméleti tesztjét, amely során közlekedésbiztonsággal, elsősegélynyújtással, a teherszállítási szabályokkal (ATR), egészséges életmóddal és járműismerettel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni.

– Miután elküldtem a válaszokat, e-mailben jelezték, hogy 70%-os lett a teljesítményem – mesélte a fiatalember, s hozzáfűzte, ekkor egy kicsit elszomorodott, mert biztos volt benne, hogy mások jobban teljesítettek.

Március elején mégis értesítették, hogy továbbjutott a regionális döntőbe, ekkor eltervezte, hogy erre jobban felkészül, amiből végül nem lett semmi, mindössze az előző évi versenyről készült videókat nézte meg. A zágrábi döntőn Szerbiából, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából 5-5 versenyző vett részt, közülük a verseny első napján mindegyik országból 3 sofőrt juttattak tovább a másnapi fináléra. Gergely elmesélte, számára az első napon úgy kezdődött a verseny, hogy a város területén kellett hajtania, 15-20 kilométeres távot kellett megtennie 20 perc alatt a teherautóval, a bírálóbizottság tagjai ez idő alatt figyelték az üzemanyag-fogyasztást, azt is pontozták, miképp hajtott, és hogyan rögzítette a rábízott szállítmányt. Másnap egy baleset-szimuláció helyszínén kellett megfelelően cselekednie, majd egy vizes kihívást is teljesítenie kellett. Gergely sikeresen szerepelt ezekben a versenyszámokban is, így bejutott a döntőbe, ahol a szervezők négy sarokban három bóját helyeztek el: két darab kéket, középen pedig egy pirosat, és nekik a pirosat kellett a teherautóval belökniük a két kék közé úgy, hogy csak a pirosat döntsék fel. A tornyosi fiatalember ebben is a legjobbnak bizonyult, így továbbjutott a svédországi versenyre, ahol szinte az összes európai ország képviselteti majd magát.

– Ha a zágrábi versenyre nem is készültem, most biztosan megteszem – jegyezte meg nevetve, és hozzáfűzte, számára már az is szép eredmény, hogy bejutott a regionális döntőbe.

Gergely arról is beszélt, hogy ha nem is éveken át, de pár hónapig kipróbálná a sofőrködést, hogy belekóstoljon az életstílusba és világot lásson, de úgy tervezi, hogy tanulmányai után a szülei vállalatában dolgozik majd.