2024. március 29., péntek

Nemzeti és becsületbeli ügy!

A tornyosi kerekasztal-beszélgetésen vízválasztónak nevezték az európai parlamenti választásokat

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke fogalmazott úgy tegnap Tornyoson a könyvtárban megtartott civil kerekasztal-beszélgetésen, hogy a május 26-ai választás nemzeti ügy, és pont azért kell élni a szavazati jogunkkal, mert a nemzethez való ragaszkodásunk, a nemzetben gondolkodásunk tartott meg bennünket ez idáig.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A találkozón, melyen vendégként Hidvéghi Balázs és Deli Andor EP-képviselőjelöltek is részt vettek, jelen volt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Kislinder Gábor, Topolya polgármestere és Lőrinc Csongor, a VMSZ Zenta községi szervezetének elnöke is.

Az összejövetelen Pásztor István a választáson való részvétel fontosságát taglalva arról beszélt, hogy a kételkedőknek, az EP-választást lekicsinylőknek el kell mondani, hogy ha mi, vajdasági magyarok az egyetemleges magyar nemzet részeinek tartjuk magunkat, akkor nem lehet mellékes a nemzet sorsa:

– A mi szempontunkból nem lehet mellékes, hogy politikai értelemben az a csata, amit a magyar nemzet európai színtéren folytat, milyen végkimenetelű lesz. Abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a csatát sikerrel vegyük, a nemzet felemelkedjen, és ahhoz nemcsak a költségvetési és a gazdasági körülményeket kell jobbá tenni, hanem olyan tekintélyt kell kivívnia a nemzetnek, mely érdekérvényesítő erőt jelent a politikai színtéren. A politikában a legitimitás az, ami az érdekérvényesítő erőt adja, a legitimitást pedig csakis választásokon lehet megszerezni. Ezért arra biztatjuk a szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarokat, hogy éljenek ezzel a joggal, és arra is biztatjuk őket, hogy a 11 választási lehetőség közül a X-et a Fidesz–KDNP előtti karikába tegyék. Az elmúlt évtized tapasztalatát figyelembe véve nekünk az a meggyőződésünk, hogy – a nemzetbe minket is beleértve – a nemzet felemelkedése vonatkozásában a Fidesz–KDNP az a politikai erő Magyarországon, mely a mi boldogulásunkat eddig is, és az elkövetkezőkben is előbbre tudja vinni. Azt mondják nekünk, hogy azért biztatjuk a választókat erre, mert le akarjuk róni a hálánkat, és azt kell mondanom, hogy ez részben igaz. Ha az ember olyan helyzetben van, hogy segítségre szorul – márpedig mi olyanban vagyunk, voltunk és leszünk –, ha valaki mellénk áll és támogat bennünket, akkor az értékrendünkből kiindulva ezt az odafigyelést viszonozni kell a választás pillanatában. Ez becsületbeli ügy.

Deli Andor arra mutatott rá, hogy az EU-ban lassan ható, de nagyot ütni tudó döntések születnek, olyanok, melyek kihatnak arra, hogy a tagállamoknak mennyi mozgásterük marad, vagyis egy ország önálló döntéseket tud-e hozni bizonyos kérdésekben:

– Annak érdekében, hogy az EU-ban jobb döntések szülessenek, hogy olyan Európa legyen, ahol mi is jól érezzük magunkat, ahhoz nekünk támogatás kell, a leadott szavazatok pedig ilyen támaszt jelentenek nekünk, képviselőknek, illetve a kormánynak az anyaországban. Nekünk, határon túliaknak pedig rendkívül fontos, hogy mi történik az anyaországban.

Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott, hogy a nemzetek Európájáért kell kiállnunk, és ez erősít bennünket:

– Az európai egyesülési folyamat nekünk nemzeti érdekünk, hiszen ez az együttműködés arról szól, hogy a belső határok átjárhatók legyenek, hogy a nemzetek együtt tudjanak működni, és ez a mi szempontunkból létérdek. Kifejezi a nemzeti egységünket, összetartozásunkat, tehát a szétszóródottságunkra megoldás. Világraszóló dolog, hogy a délvidéki Deli Andor személyében és a kárpátaljai Bocskor Andrea személyében az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben már a magyar képviselet úgy valósult meg, hogy két, még az EU-hoz nem csatlakozott államból is dolgozik bent képviselő. Erről szól az európai együttműködés, és ezért kell harcolnunk.