2024. április 20., szombat

Tizenötezer jelentkezőt várnak

Jövő hétvégén, május 4-én és 5-én tartják meg a 42. Fruška gora-i maratont. A Vojvodina Sport- és Üzletközpont médiaközpontjában megtartott beharangozó sajtótájékoztatón jelen volt Zdravko Jelušić, az újvidéki képviselő-testület elnöke, Nenad Sudarov versenyigazgató, Konstantin Plužarević, a Fruška Gora Nemzeti Park elnöke és Milan Jarić, a SPENS igazgatója.

A szervezők (balról jobbra) a sajtótájékoztatón: Plužarević, Jelušić, Sudarov és Jarić (Antalovics Péter felvétele)

A szervezők (balról jobbra) a sajtótájékoztatón: Plužarević, Jelušić, Sudarov és Jarić (Antalovics Péter felvétele)

Jelušić hangsúlyozta, hogy a nagy tradícióval rendelkező esemény egyszerre sport- és kulturális jellegű, Újvidék város számára fontos, nemzetközi rendezvény, ezért a város 1 millió dinárral támogatja a lebonyolítást. A politikus kiemelte, hogy az idén mindenképp tízezres nagyságrendű részvételre számítanak, véleménye szerint akár 15 ezer ember vagy még ennél is többen kimennek majd a hegyre.

Sudarov elmondta, hogy az eseményt az idén is kétfelé választották, öt nemzetközileg is elismert ultramaratoni versenytáv (42–134 km) vár meghatározott számú (500) sportolóra, és további 14 pálya a szabadidős futókra, túrázókra, természetbarátokra. Ez utóbbi pályák 4 és 91,5 kilométer közötti távokkal várják az indulókat. A legrövidebb, 4 kilométeres táv a bölcsődés és óvodáskorúakra vár, a hosszabbakat természetesen két nap alatt teljesíthetik majd a résztvevők.

Az indulás 4-én reggel 9 órakor lesz, hagyományosan a popovicai hegymászóotthon elől. A versenyigazgató felhívta a figyelmet, hogy aki csak teheti, a városi közlekedési vállalat buszait vegye igénybe. Mint minden évben, most is különjáratok indulnak a start helyszínére. Az autóbuszok a vasútállomáson, a Szabadság híd lábánál és Kamenica központjában állnak meg. Sudarov a várt résztvevők számát 15 és 18 ezer közé tette, arra kérve mindenkit, hogy ne az utolsó pillanatra hagyják az indulást. Azt is hozzátette, hogy a meteorológusok kedvező időjárást ígérnek.

Plužarević arra kérte a leendő versenyzőket és résztvevőket, hogy tartsák tiszteletben a természetvédelmi terület szabályait, ne hagyják szemetüket a hegyen, és ha tüzet gyújtanak az erdőben, ezt elővigyázatosan tegyék, és ne hagyjanak parazsat maguk után.

Jelentkezni a www.fruskogorski-maraton.com internetes oldalon, vagy a start helyszínén lehet szombaton reggel 7 órától.