2024. április 19., péntek

Esély a nemzet felemelkedésére

Az európai parlamenti választásoknak komoly tétje van a vajdasági magyarok szempontjából is

Pásztor István szerint nem igazak azok az állítások, melyek szerint az európai parlamenti választások kimenetele csak közvetve, vagy kis mértékben befolyásolja a vajdasági magyarok sorsát.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

A VMSZ elnöke szerint az EP-választás nemzeti ügy és nem pártpolitikai kérdés. Pásztor szerint van az európai parlamenti választásoknak egy olyan olvasata is, hogy a szavazatok száma legitimálhatja a jelenlegi kormány politikáját. Emlékeztetett arra, hogy legutóbb a bejutók száma eggyel több lehetett volna, ha csupán 300 szavazattal többet kapott volna a lista, ezért minden szavazat nagyon fontos.

A kedd este megtartott bácsfeketehegyi közösségi találkozón a VMSZ elnöke kiemelte, hogy most van esély a nemzet felemelkedésére, és ezzel a lehetőséggel élni kell.

Deli Andor, a Fidesz–KDNP listáján a 11. helyen szerepel. A fiatal vajdasági politikus jelenleg is képviselő az Európai Parlamentben. A hallgatósággal megosztotta brüsszeli tapasztalatait. Kitért például arra, hogy ott egészen más értelme van a multikulturalizmus kifejezésnek, mint itt, Vajdaságban. Itt a különböző népek és nemzetek évszázadok óta együtt élnek, és ebből kialakult egy kapcsolatrendszer, Brüsszelben viszont a bevándorlóknak a társadalomba való integrálását értik a szó alatt. Az ilyen törekvések azonban többnyire kudarcot vallottak. A küszöbönálló választások egyik kulcskérdése a bevándorláshoz való viszonyulás.

A Fidesz–KDNP jelöltje kitért arra is, hogy az európai döntések lassan fejtik ki a hatásaikat, de meghatározhatják jövőnket, ezért oda kell rájuk figyelni. Ezúttal már történelmi lehetősége van a vajdasági magyarságnak, hogy levélszavazat útján adja le a voksát, és ténylegesen is kihasson arra, hogy a jövőben milyen Európai Unió épüljön ki.

Losonci Gergely, az Európai Néppárt hallgatói szervezetének alelnöke mindössze 26 éves, így a legfiatalabb a Fidesz–KDNP EP-választási listáján. A közösségi találkozón kitért arra, hogy az Európai Uniónak jelenleg is széles körű lehetőségei vannak a fiatalok támogatására. Külön kiemelte az Erasmus programot, amelynek köszönhetően a fiatal egyetemisták külföldön tanulhatnak.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország az egyik legnagyobb támogatója Szerbia mihamarabbi csatlakozásának, és amint ez megvalósul, a vajdasági fiatalokat is jelentős mértékben érintheti. Az Erasmusnak ugyanis van egy, a kisvállalkozók számára indított „ága” is, amely segíthet abban, hogy a magyar kisvállalkozók itt maradjanak Vajdaságban, vagy vissza tudjanak költözni.

A másik jelölt, aki itt volt Bácsfeketehegyen, Faragó Csaba, a Fidesz–KDNP listájának 18. helyén indul a választásokon. Kiemelte, hogy Magyarországon a Fidesz–KDNP az egyetlen olyan pártszövetség, amely felkarolta a határon túli magyarok ügyét. A VMSZ pedig a híd szerepét töltötte be, és a következetes politikának köszönhetően az elmúlt években soha nem látott mértékben javult Magyarország és Szerbia kapcsolata.

Faragó hangsúlyozta, hogy folytatni kell ezt a mindkét fél számára előnyös építkezést. Deli Andor vélhetően befutó helyére utalva kiemelte, az, hogy egy vajdasági származású EP-képviselő biztosan ott lesz ismét az Európai Parlamentben, egyben garancia arra is, hogy ez az építkezés folytatódhat és 2025-ben vagy az utána követő években Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává válhat. Ez viszont a nemzet még szorosabb egyesítéséhez járulhat hozzá.