2024. március 29., péntek

A Budućnost nem hagyja annyiban

Nem törődik bele az ABA-liga elvesztésébe a montenegrói Budućnost csapata. A podgoricaiakat az utolsó, trófeáról döntő belgrádi meccsen fizikai inzultusok érték a zvezdás szurkolók részéről, közleményük szerint több játékosuk sérülést szenvedett, amikor a hazai szélsőségesek befutottak a pályára, illetve különböző tárgyakkal dobálták a vendégjátékosokat.

Az ABA-liga vezetősége a helyszínen a meccs lejátszását sürgette, s a 97:54-es eredmény a Zvezda negyedik regionális kupáját jelentette. A Budućnost azonban újabb közleményt adott ki a minap, amelyben a teljes finálésorozat eltörlését kérik. „A környező országokat bejáró videofelvételek bizonyítják, hogy a hazai szurkolók támadása miatt a feltételek nem voltak megfelelőek a mérkőzés lejátszására. (…) Még a következő szezon rajtja előtt olyan szabályokat kell létrehozni, amelyek lehetővé teszik, hogy a játékosoknak a kosárlabdára kelljen figyelniük, ne saját testi épségükre” – áll a szövegben, amely arról is tájékoztat, hogy a klub nemcsak a ligát alkotó klubokhoz, hanem az Euroligához is eljuttatja kérését a döntő törléséről (tekintve, hogy az ABA-liga győztese az Euroligában szerepelhet – a szerző), illetve tájékoztatja a kontinensbajnokságot a többek között rasszista-nacionalista szurkolói megnyilvánulásokról is. A lépések célja a közlemény szerint a torna megvédése.

A Zvezda is tájékoztatást adott ki, melyben megköszönte a liga többi klubjának és az Euroligának a gratulációját. A szöveg szerint a szerb csapat megérdemelten nyerte meg a bajnoki címet, és köszönetet mond a szurkolóknak, akik kitartottak a csapat mellett a podgoricai események során is, amikor a Zvezda élt meg „nehéz pillanatokat, amelyeknek semmi közük a kosárlabdához”. A klub vezetősége szerint egyes „erkölcsi tisztogatók” megpróbálják elvenni a dicsőséget a csapattól. A közlemény szerint a klub sajtótájékoztatót tart a közeljövőben, amelyen tisztázzák az incidensek körülményeit, beleértve a hazai, de a podgoricai, előre eltervezett provokációs eseményeket is.

NBA

Egy lépés kell még

A maga javára fordította a San Antonio elleni nyugati főcsoport-negyeddöntőt a Denver, miután Jokićék végig vezetve, fölényesen verték a texasiakat a széria ötödik összecsapásán. A szerb két gólpasszra volt a tripla duplától (16-11-8), de a siker a pazar csapatteljesítményen múlt: hét denveri dobta túl a 10 pontot, közülük négyen a 15-öt. Az első meccslabdát idegenben használhatja ki a Nuggets, ha kikapnak, a mindent eldöntő találkozót ismét a hazai Pepsi Centerben rendezik.

Az Euroligában a címvédő Real Madrid elsőként jutott be a final fourba, miután az első idegenbeli mérkőzésén is megverte a Panathinaikoszt, és 3:0-s söpréssel ütötte ki a görögöket. Az alapszakaszgyőztes Fenerbahçe a szerb Marko Gudurić (17 pont) vezetésével idegenben verte a Žalgirist, és újra vezet a szériában.