2024. április 25., csütörtök

Születésnapját ünnepelte a Matica srpska Könyvtár

Lazar Čurčić érdemelte ki az Aranykönyv díjat
Dr. Tijana Palkovljević Bugarski átveszi a köszönő oklevelet Selimir Radulovićtól, az ünneplő intézmény vezetőjétől

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski átveszi a köszönő oklevelet Selimir Radulovićtól, az ünneplő intézmény vezetőjétől

Díszünnepséggel emlékeztek meg az újvidéki Matica srpska Könyvtár születésnapjáról a könyvtár udvarában. Az ünnepségen a jelenlevő társadalmi-politikai-művelődési élet jeles képviselőit, az intézmény dolgozóit, munkatársait és barátait Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter és Dragana Milošević tartományi művelődési titkár, továbbá dr. Dragan Stanić, a Matica srpska elnöke és Selimir Radulović, a Matica srpska Könyvtár vezetője köszöntötte.

A Pesten létrejött Matica srpska Könyvtára a nyilvánosság előtt 1838. augusztus 14-én nyitotta meg kapuit, 1864-ben Újvidékre költözött. 1958-tól napjainkig önálló intézményként működik, alapítója a Matica srpska. Elektronikus adatbázisában több mint egymillió bibliográfiai leírás található, és ezzel az első Szerbiában. Évről évre számos kulturális esemény, történés, kiállítás jellemzi, amelyek segítségével az intézmény munkatársai a könyvtár tevékenységét hivatottak bemutatni és az olvasókhoz közelebb hozni.

Az intézmény napja alkalmából a Matica srpska Könyvtár Aranykönyv díját Lazar Čurčić, az együttműködésért kapott köszönő oklevelét pedig a Matica srpska Galéria nevében dr. Tijana Palkovljević Bugarski igazgatónő vette át.

A titeli születésű, 93. életévében járó Lazar Čurčić, a Matica srpska Könyvtár nyugalmazott könyvtáros tanácsadója, bibliológusa pályafutása során eredményesen gyűjtötte, népszerűsítette a régi szerb könyveket, folyóiratokat, irodalomtörténeti munkákat a 19. század közepétől napjainkig. Megbecsült könyvtárosként az egyetlen, aki a szerb államtól nemzeti nyugdíjat kap.

Az ünnepi műsort fellépésével Lena Kovačević belgrádi dzsessz- és popénekesnő és a székvárosi Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium Kórusa gazdagította.

Jó hír: május 7-étől a Szerb Matica Könyvtárában virtuális Déry Tibor-kiállítás nyílik az író születésének 125. évfordulója alkalmából. A katalógusteremben tévékészüléken vetítik majd a diákat. A kiállítás szerzői azok, akik a múlt évi igen tartalmas, gazdag Szenteleky Kornél-kiállítást készítették: Heinermann Péter és Marina Šmudla.