2024. április 19., péntek
SRÍ LANKA-I MERÉNYLETEK

Csődöt mondott a hírszerzés

Az elnök szerint a védelmi miniszternek és a rendőrfőnöknek le kell mondania – A terrorszervezet vezetője is felrobbantotta magát

Lemondásra szólította fel tegnap az elnök a védelmi minisztert és a rendőrfőnököt. A parlament elnöke pár órával korábban azzal vádolta meg a hírszerzési vezetőket, hogy nem tettek semmit a húsvétvasárnapi merényletsorozat megakadályozásáért, jóllehet figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól.

Anusha Kumari (kötéssel a fején) férjét, két gyermekét és három testvérét temette tegnap. Mindannyian a negombói robbantásban vesztették életüket (fotó: AP/Beta)

Anusha Kumari (kötéssel a fején) férjét, két gyermekét és három testvérét temette tegnap. Mindannyian a negombói robbantásban vesztették életüket (fotó: AP/Beta)

Maithripala Sziriszena, Srí Lanka államfője már kedden bejelentette, hogy átszervezi a rendőrséget és a biztonsági erőket, és elvárja, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén.

Laksman Kiriella házelnök tegnap a parlamentben kijelentette, hogy „a hírszerzési felsővezetők szándékosan eltitkolták az információt. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket” – mondta.

A házelnök kifejtette: a szigetország hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen. „Valaki irányítja ezeket a hírszerzési vezetőket. A biztonsági tanács politizálni kezdett. Ezt ki kell vizsgálni” – hangsúlyozta Kiriella.

A hadsereg korábbi vezérkari főnöke ezzel egy időben úgy nyilatkozott, hogy a támadást valószínűleg hét-nyolc éven át készítették elő. Ezzel párhuzamosan a védelmiminiszter-helyettes közölte, hogy a támadásért felelőssé tett Nemzeti Tauhíd Dzsamaat vezetője is végzett magával az egyik helyszínen. A támadásban kilenc öngyilkos merénylő vett részt, köztük volt egy nő is. Nyolcat már sikerült azonosítani.

A vasárnapi terrortámadás kapcsán már több mint hatvan embert vettek őrizetbe. A templomok és szállodák elleni robbantásos merényletsorozat veszteségmérlege időközben módosult; a halottak száma 359-re nőtt, több mint ötszázan megsebesültek.