2024. április 19., péntek

Janukovics hazatérne

Viktor Janukovics, a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán leváltott és Oroszországba menekült volt ukrán elnök vissza akar térni Ukrajnába azután, hogy Petro Porosenko átadta az államfői tisztséget utódjának – közölte a megbuktatott elnök ügyvédje, Vitalij Szergyuk.

Szavai szerint Janukovics Oroszországban csak ideiglenesen tartózkodik. „Védői mindent elkövetnek, hogy helyreállítsák jogait, és bebizonyítsák, hogy az ellene felhozott vádak politikai és nem jogi természetűek voltak” – hangsúlyozta Szergyuk. Meggyőződése szerint a kijevi elnökváltás után esély lesz arra, hogy az eljárás ne legyen átpolitizált.

Örömét fejezte ki Janukovics hazatérési tervére reagálva Jurij Lucenko ukrán főügyész a Facebookon írt bejegyzésében. Hozzátette, hogy Ukrajnában a volt elnököt bírósági ítélet várja hazaárulásért, ezenkívül már előkészítették ellene a vádiratot a Majdan-tüntetők lelövetésének megszervezéséért. Hozzáfűzte, hogy a hatóságok már „türelmetlenül, konvojjal és bilinccsel várják” haza Janukovicsot.

Január 24-én egy kijevi bíróság 13 év börtönre ítélte távollétében a leváltott elnököt hazaárulásért, amiért segédkezett Moszkvának az Ukrajna elleni orosz agresszió végrehajtásában, a Krím-félsziget elcsatolásában és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kirobbantásában. Az ítéletet Janukovics védői megfellebbezték, ezért még nem jogerős.

2014. február 18. és 20. között az euroatlanti integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések végnapjaiban a rendfenntartók rohamot indítottak a demonstrálók ellen, és éles lövedékkel nyitottak tüzet rájuk, aminek következtében több mint százan vesztették életüket. A vérontást elítélve a parlament több mint kétharmados többséggel február 22-én menesztette hivatalából Janukovicsot, aki akkor már menekülőben volt Oroszország felé.