2024. március 29., péntek

Selyem helyett milliárdok

Pekingben aláírták az Újvidék–Szabadka–Kelebia vasútvonal korszerűsítéséről szóló megállapodást – Egy kínai–magyar konzorcium újítja majd fel a Budapest–Belgrád vonalat

Noha hivatalosan holnap nyitják meg az Egy Övezet, Egy Út globális együttműködési projektum nemzetközi fórumát Pekingben, a szerb államvezetés képviselői szerda óta a kínai fővárosban tartózkodnak, bilaterális megbeszéléseket folytatnak, és több államközi megállapodást is aláírtak már. A rendezvény központi eseményén, a csúcstalálkozón, holnap 37 kormány- és államfő, valamint egyéb világvezető vesz részt.

A rendezvénysorozat keretében ma 12 tematikus megbeszélésre, valamint az üzleti szféra képviselőinek konferenciájára került sor. Az előzetes bejelentések értelmében az idei fórum középpontjában a modern selyemút projektumában résztvevő országok és térségek infrastrukturális összeköttetésének az erősítése, valamint a gazdasági növekedés új forrásainak a feltárása és a fenntartható fejlődés áll.

ÚJABB MEGÁLLAPODÁSOK KÍNÁVAL

Míg a szerdai nap folyamán aláírt megállapodások egyik legfontosabbika a belgrádi szerb–kínai ipari park kiépítését célozza, ma elsősorban a vasúti infrastruktúra fejlesztésére vonatkozóan születtek megállapodások. A szerbiai küldöttség a Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott megbeszélését követően Siniša Mali pénzügyminiszter a kínai féllel aláírta a 11-es Közlekedési Folyosó Preljina–Požega szakasza kiépítésének a pénzeléséről szóló megállapodást, valamint az Újvidék–Szabadka–Kelebia vasútvonal korszerűsítéséről szóló megállapodást.

Szintén a térség vasúti infrastruktúrájának a fejlesztéséhez kapcsolódóan Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Pekingben bejelentette, hogy eredményesen végződött a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítására kiírt versenypályázat, és kihirdették a győztest, egy kínai–magyar konzorciumot. Mint hozzátette, május 25-éig megkötik a kivitelezési szerződést, amely akkor lép hatályba, amint a kínai Eximbank és a magyar kormány közötti hitelszerződésről is sikerül minden részletben megegyezni, ami várhatóan nyár közepéig megtörténik. A hatálybalépéstől számított öt éven belül a teljes beruházás lezárulhat, míg a kivitelezési munkálatok év végén, vagy 2020 elején kezdődhetnek.

HÍD A TÉRSÉG ORSZÁGAI KÖZÖTT

A Belgrád–Budapest vasútvonal felújításának keretében Szerbiában két szakasz, nevezetesen a Belgrád–Ópázova és az Ópázova–Újvidék szakaszon már megkezdődtek a munkálatok, az előzetes bejelentések értelmében a folyó év végéig pedig az Újvidék–Kelebia vonalon kezdődnek meg a munkálatok. Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter elmondása szerint a szóban forgó szakasz 108,2 kilométeres. A kommerciális szerződést már tavaly aláírták a szerb kormány és a China Communications Construction Company, illetve az ennek a keretében üzletelő China Railway Construction képviselői. A projektum értéke 1,16 milliárd dollár, emlékeztetett Mihajlović, hozzátéve, hogy a 30,9 kilométeres Preljina–Požega autópálya-szakasz értéke 450 millió euró, ezt szintén a   China Communications Construction Company vitelezi ki.

Preljina és Požega között megkezdték az előkészítő munkálatokat, az állam pontot tett a kisajátítási eljárásra, és előkészítette a műszaki dokumentációt. A most aláírt szerződésnek köszönhetően megkezdődhetnek a munkálatok, magyarázta Mihajlović, hozzátéve, hogy szintén a 11-es közúti folyosón Obrenovac és Preljina között nyár elején nyitják meg az autópályát, év végéig befejezik a Surčin–Obrenovac szakaszt, ezzel párhuzamosan pedig megkezdik a Čačak–Požega szakasz kiépítését.

– Arról az autópályáról van szó, amely nemcsak Nyugat–Szerbia fejlődésének a motorja lesz, hanem összeköti Szerbiát a térség országaival. Požegánál keresztezi majd egymást a Belgrád–Szarajevó autópálya és a 11-es korridor, azaz a Szerbiát Montenegróval összekötő autópálya. Čačaknál a majdani Moravai korridorral a 10-es és a 11-es utakat kötjük össze – taglalta Mihajlović.

A miniszter beszámolója szerint Kína 7,5 milliárd eurót fektet a szerbiai közlekedési infrastruktúrába. Az Infrastrukturális összeköttetés elnevezésű panelbeszélgetésen Mihajlović öt új autópálya kiépítésének a megkezdését helyezte kilátásba, még az év végéig, nem pontosítva, hogy melyek lesznek ezek. Szerbia stratégiai célja, hogy együttműködve Kínával, részt vegyen a Selyemút a pireuszi kikötő és Közép–Európa közötti szárazföldi szakaszának a kiépítésében – emelte ki Mihajlović.

ELÉGEDETT ÁLLAMFŐ

Aleksandar Vučić államfő, a szerbiai küldöttség vezetője sajtónyilatkozatában elsősorban abbéli örömének adott hangot, hogy találkozott Hszi Csin-ping kínai államfővel. Annak is örül, hogy a kínai gazdasági társaságok érdekeltek a szerbiai beruházásokban. Szerinte lenyűgöző, hogy „milyen fogadtatásban van Pekingben része egy, Szerbiához hasonló kis országnak”. Azzal is eldicsekedett, hogy habár Hszi Csin-ping nagyon elfoglalt, arra utasította külügyminiszterét, hogy találjon megfelelő időpontot egy újabb szerbiai látogatásra.

– Az Újvidék–Szabadka vasútvonal felújításáról szóló szerződés aláírása nem volt tervben, erre kizárólag azért került sor, mert Hszi Csin-ping ragaszkodott hozzá. A szerb–kínai ipari park megépítésének is nagyon örülünk, a kínai államfő megítélése szerint ennek köszönhetően számos kínai vállalat érkezik majd Szerbiába. A hadászati együttműködésről is szó volt, Hszi Csin-ping jóváhagyását adta ehhez – számolt be Vučić.