2024. április 18., csütörtök

Még mindig veszik a virágot

Újabb szerződéseket kötött a mezőgazdasági titkárság védett kertek beszerzésére

Fóliasátrak kialakítására és felszerelésére szóló újabb támogatási szerződéseket írtak alá tegnap a vajdasági termelők a Tartományi Képviselőházban. A 125 pályázó többsége azokból a kategóriákból került ki, amelyeknek külön figyelmet szentel a tartományi titkárság. A támogatottaknak több mint a fele negyven évnél fiatalabb, a női termelők, valamint azoknak a gazdáknak a soraiba tartozik, akik nehéz körülmények között végzik a munkájukat – mondta Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár. A támogatás összértéke 132 millió dinár, a tartományi titkárság 80 millió dináros részvételével.

A virágot még mindig el lehet adni, mert szeretik és veszik, tudtuk meg a bezdáni Mészáros Andreától.

– Fóliasátrak beszerzésére igényeltük a támogatást. Virágtermesztéssel foglalkozunk és bővíteni szeretnénk a termesztést, így hamarosan több virágot tudunk termelni. Nagyobb lesz a gazdaságunk.

A virágot még mindig szeretik és veszik. Az idényvirágok mellett termesztünk többéves növényeket is. Piacokon és virágkiállításokon értékesítjük leginkább a terményeket.

A temerini Sára Zsolt a virágtermesztésben látja a fejlődés lehetőségét.

A 125 pályázó többsége azokból a kategóriákból került ki, amelyeknek külön figyelmet szentel a tartományi titkárság (Fotó: Ótos András)

A 125 pályázó többsége azokból a kategóriákból került ki, amelyeknek külön figyelmet szentel a tartományi titkárság (Fotó: Ótos András)

– Fóliasátrakra kértük a támogatást. Virágokat termelünk, immár öt, hat éve. Az elültetéstől az eladásig magunk végezzük az egész folyamatot. Többféle virágot termesztünk, többnyire muskátlit és petúniát lehet vásárolni tőlünk. Nagyon nagy segítség az előrehaladásban számunkra ez a támogatás – mondta Sára Zsolt.

A zentai Surányi Eszter négy éve foglalkozik paprikatermesztéssel. A tartományi titkárság támogatása ösztönzően hat a családi termelés sikerességére és a megélhetésre.

– Elefántfül paprika termelésére igényeltük a támogatást. Az egyik év jobb a másik kevésbé, az ár nem mindig a legmegfelelőbb, de örülünk a támogatásnak és annak, hogy itt Vajdaságban fejlődni tudunk – mondta Surányi Eszter.

– Úgy vélem, hogy a mezőgazdasági termelés intenzívebbé tétele az egyetlen módja annak, hogy a kis- és középvállalkozók kivívják maguknak piaci helyüket a fennmaradáshoz – hangsúlyozta Vuk Radojević. Kiemelte, hogy az új beruházás révén újabb 125 ezer négyzetméteren valósulhat meg Vajdaság szerte a fóliasátras növénytermesztés.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három év során a tartományi kormány mintegy 220 millió dinárral támogatta a védett kertek felszerelésének beszerzését. Kiemelte, hogy 2017-től ötven százalékkal nőtt a nyilvántartásba vett mezőgazdasági birtokok támogatására irányuló pénzösszeg. Felkérte a tartományban tevékenykedő gazdákat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a pályázati ajánlatokat, és bátran használják ki a termelésbe való befektetésre előirányzott intézkedéseket. Rámutatott arra is, hogy igen figyelemreméltó, hogy a támogatások szintje eléri a 70 százalékot.

A támogatási szerződések többségét a Ruma, Palánka, Újvidék és Hódság községekben élő termelők igényelték.