2024. április 20., szombat

A társulások a túlélés feltételei

Első kézből értesülhettek a szövetkezetek vezetői az idei támogatásokról

– A szövetkezetiség nem nosztalgia és nem múló divat, hanem a fiatal gazdák szükségszerű túlélési feltétele és megélhetése a falun – mondta Milan Krkobabić vidékfejlesztéssel foglalkozó tárca nélküli miniszter a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség évi közgyűlésén, amelyet tegnap tartottak meg a Vajdasági Gazdasági Kamarában.

Kiemelte, hogy a szövetkezetek újjáélesztését szorgalmazó akció kezdete óta összesen 450 szövetkezet alakult újjá, ami felülmúlta a várakozásokat.

– A társulás az egyetlen olyan erő, amely itt tudja tartani a fiatal gazdákat, s egyben a megélhetés és az itt maradás feltétele. Úgy gondolom, hogy ezért a társulások kérdése sorsdöntő állami és nemzeti téma Szerbiában. Az állami és tartományi szervek, valamint a szövetkezeti szövetségek megtesznek mindent a szövetkezetek fejlődése érdekében, hiszen pénz és tudás nélkül nem születhetnek hathatós eredmények sem – mondta Krkobabić.

A Vajdasági Szövetkezeti Szövetség évi közgyűlése Újvidéken (Fotó: Ótos András)

A Vajdasági Szövetkezeti Szövetség évi közgyűlése Újvidéken (Fotó: Ótos András)

Elmondta az egybegyűlteknek, hogy az idén a hazai gazdák összesen 700 millió dinár értékű támogatásra számíthatnak. Mintegy 70 szövetkezet támogatása valósulhat meg. Az újonnan alapított szövetkezeteket 7,5 millió dinár, a már meglévő társulásokat 15 millió dinár, a több kisebb szövetkezet társulását pedig 60 millió dinár összértékű támogatásban részesítik.

A tanácskozás révén a szövetkezetek képviselői tájékozódhattak arról, hogy milyen dokumentumok és feltételek szükségesek a projektumok elkészítéséhez.

Krkobabić elmondta, hogy a szerbiai falvak megmentése érdekében alakuló csoport az ortodox húsvéti ünnepek után jön létre, amelynek 12 tagja lesz. Feladata, hogy javaslatokat tegyen a szerbiai falvak újraélesztésére. Mindebben a szövetkezeteknek is fontos szerepük lesz. Az idén őszre egyértelmű javaslattal fog előállni a csoport, amely a társulásokat is érinteni fogja – emelte ki Krkobabić.

Radislav Jovanov, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség elnöke elmondta, hogy az utóbbi két évben egészen más kép alakult ki a szövetkezeti ágazatról, mivel az állam támogatásával rendeződött a szövetkezeti vagyon helyzete. Kiemelte, hogy a társulások többé nem a megmaradáson gondolkodnak, hanem a fejlődés és a befektetési lehetőségek útján haladnak.

– A Vajdasági Szövetkezeti Szövetség az állam és a tartomány teljes körű és önzetlen támogatását élvezi. Minél nagyobb és több projektummal rukkolnak elő a szövetkezetek, annál jelentősebb támogatásban lehet részük – mondta Jovanov.

– Az elmúlt két év során a titkárság egyik elsőbbséget élvező feladata a szövetkezeti szektorral való intenzív közreműködés volt, vagyis a mezőgazdasági titkárság 2017. évi tevékenységét a vajdasági, valamint a szerbiai szövetkezetek revitalizációjának első lépései pecsételték meg. Összesen 80 millió dinárral támogattuk a mezőgazdasági szövetkezeteket Vajdaság-szerte. A Vajdasági Fejlesztési Ügynökség tegnapi ülésén döntést hoztunk a mezőgazdasági szövetkezetek felszerelését szolgáló további támogatásokról, amelynek 50 millió dinár az összértéke – emelte ki a tanácskozás megnyitóján Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár.

Toša Matić, a martonosi Paprika Földműves-szövetkezet elnökét arról kérdeztük, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe a társulások.

– A szövetkezeteknek leginkább az üzemanyag-támogatás módjának kérdése okoz gondot. Jelenleg 20 hektár területre kapunk támogatást, egy összegben. Ez a költség igencsak nagy teher a gazdaság számára, mivel az üzemanyag ára lassan, de biztosan emelkedik. Az államtól és a tartománytól érkező támogatások nagyon jól jönnek, az üzemanyag-támogatás viszont a mindennapi megélhetést segítené a kistermelő számára – mondta Toša Matić.