2024. március 29., péntek

Jó üzlet a mogyorótermesztés

Szerbiában évente 2500 tonna mogyoró terem, ez a mennyiség azonban a hazai szükségletek 10 százalékát sem elégíti ki, így az édesipar, e termény legnagyobb felhasználója behozatalra szorul. Igaz ugyan, hogy a telepítés után éveket kell várni a teljes termésre, de egy-egy mogyorófa akár 60-80 évig is képes teremni, emellett a mogyorótermesztés olcsó és könnyen elsajátítható.

Miloš Pavlović šabaci mezőgazdasági mérnök szavai szerint a mogyoróültetvény telepítése más gyümölcsösökhöz képest olcsó, hektárja ötször-hatszor kevesebbe kerül, mint mondjuk az almáé vagy a körtéé.

„Egy hektár mogyoróültetvény telepítése 1500–2000 euróba kerül, ugyanakkor a cseresznye vagy a körte esetében 6000–10 000 eurót is be kell fektetni. A mogyoróvessző darabja 2-3 euró, egy hektárra körülbelül 500-at kell számítani, és hozzáadni az ültetési költségeket. Akinek van saját földje, aránylag kis összegből beültetheti mogyoróval, de a termésre és a keresetre várni kell. Az első termés a negyedik évben jelenik meg, a hatodik-hetedik évtől lehet teljes termésre számítani” – magyarázza Pavlović, aki faiskolai kertészeti központot vezet, és négy hektáron termeszti ezt a héjas gyümölcsöt. Mivel a mogyorónak biztos piaca van, az 1982-ben telepített, kéthektáros mogyoróültetvényét, amely ma is évről évre teljes termést ad, további két hektárral bővítette. Pavlović azt is kedvező körülménynek tartja, hogy a mogyoró nem igényel hűtőházi raktározást, könnyen és hosszabb ideig is tárolható, ha éppen jobb piaci feltételekre kell várni.

Mogyorót ott is lehet termeszteni, ahol más gyümölcsöt nem, például hegyvidéken vagy gyengébb minőségű földön, nagyobb tengerszint feletti magasságokon is.

Felvásárlási ára 5–7 euró. A teljes termés első évében már hektáronként átlagban 1,5 tonnára lehet számítani, ezzel akár 9000 eurós bevételre is szert tehet a termelő. Ha azonban ebben az első jó termést hozó évben levonjuk a telepítéskor befektetett 1500 eurót, továbbá az 5 nem termő évre az 500-500 eurós befektetést az ültetvény rendben tartására, valamint a hatodik évben kiadott még 2000 eurót, akkor kiderül, hogy a haszon abban az esztendőben valójában 3000 euró. A következő években már átlagban 7000 euróra is számíthatunk egy-egy hektárról.