2024. április 16., kedd

Süss fel nap, Szent György-nap!

Várja a látogatókat a topolyai tájház

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon a topolyai Művelődési Ház szervezésében megtartották a hagyományos Szent György-napot a tájház udvarán.

A tájház évadnyitójaként is ismert rendezvénynek már hagyománya van. A sárkányölőként is ismert Szent György napjának hagyományai elevenedtek meg ebből az alkalomból a tájház udvarán, illetve a kézműves játszóház és a népi játékok sem maradhatnak ki.

Szent György napjához főként az állattartással kapcsolatos hagyományok kapcsolódnak. Ezen a napon hajtották ki a legelőre az állatokat, a téli pihenő után friss legelőre kerültek. Az állatok kihajtását zöld ággal végezték, aminek egészségvarázsló erőt tulajdonítottak. Láncon, kötélen, seprűn hajtották keresztül az állatokat, amik szintén azt a célt szolgálták, hogy azok a legelőn jó egészségben legyenek, és megfelelően szaporodjanak.

A gyógynövények gyűjtésének kezdetét is erre a napra tették eleink, ugyanis ennek a napnak varázserőt is tulajdonítottak. A Szent György-nap hajnalán gyűjtött harmat pedig eltüntette a szeplőket az arcról.

A tájház udvarára ellátogató gyerekek nemcsak ezekről a hagyományokról hallhattak, hanem megismerkedhettek a pásztorok régi, hagyományos viseletével, valamint azok életvitelével is.

Mint minden évben, úgy az idei évadnyitó rendezvényen is, a gyógynövényekből készült teákat is megízlelhették a látogatók. Ezenkívül hagyományos zsíros kenyérből is falatozhattak azok, akik idő közben megéheztek.

Topolyán a Szent Száva utca 19-es szám alatt található tájház épülete a mestergerendába vésett évszám alapján 1843-ban épülhetett. A tájházat 1986-ban adták át rendeltetésének, azóta is a város kiemelt műemléke. A tájház tavasztól őszig látogatható, illetve udvara sok hagyományőrző rendezvény helyszíne. A Művelődési Ház igyekszik a Tájházban rejlő lehetőségeket kihasználni, továbbgondolni, színes programokkal megtölteni a teret.

A topolyai Tájház kapui tehát az évadnyitó Szent György-napi eseménnyel megnyíltak a látogatók előtt. Munkanapokon 9 és 14 óra között látogatható. Csoportos látogatás esetén a 024/713-515-ös, illetve a 062/80-06-936-os telefonszámon jelentkezhetnek. Minden látogatót nagy szeretettel várnak.