2024. április 25., csütörtök

Várják a pálinkamintákat

Csak tiszta gyümölcspálinkákkal lehet benevezni a temerini versenyre

A Kertbarátkör szervezésében május 8. és 11. között tartják meg az idei X. Vajdasági és a XX. Temerini Pálinkaversenyt.

A zsűri az idén is négy szempont alapján bírálta a pálinkákat: technológiai korrektség, gyümölcsjelleg, íztisztaság, harmónia.  A kép az egyik korábbi versenyen készült (Góbor Béla felvétele)

A zsűri az idén is négy szempont alapján bírálja a pálinkákat: technoló-giai korrektség, gyümölcsjelleg, íztisztaság, harmónia. A kép az egyik korábbi versenyen készült (Góbor Béla felvétele)

A helyszín a Kertbarátkör székháza, a kertészlak. A versenyre a pálinkaminták átvétele szerdán (május 8-án) 10-től 20 óráig, és csütörtökön (május 9-én) 8-tól 12 óráig történik. A nyilvános bírálat május 9-én (csütörtökön) 14 órakor kezdődik. A pálinkaverseny megnyitóját szombaton (május 11-én) 10 órakor tartják. A megnyitót követően 11 órakor időszerű témákról tartanak előadást, 12 órakor eredményhirdetés.

Az eddigi pálinkaversenyen elbírált mintákat és a 2018. év érett pálinkáit várják a verseny szervezői. A mintát 0,7 literes fehér üvegben kell átadni, melyen fel kell tüntetni a pálinka fajtáját és erősségét. Elsősorban százszázalékos gyümölcspálinkákkal lehet benevezni, éspedig: meggy-, cseresznye-, faeper-, alma-, körte-, vilmoskörte-, szilva-, ringló-, barack-, őszibarack-, szőlő-, törköly-, birsalma- és bodzapálinkával. A benevezési díj 400 dinár. A pálinkákat Temerinben bizottság veszi át, de a Zentai Gazdakörben is átveszik, kódolják és előkészítik a bírálatra.

A bírálatot a nemzetközi tapasztalattal rendelkező zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend tagjai végzik. A bírálóbizottság elnöke Jovan Popov vegyész, a szeszes italok technológusa. Az eredmények felkerülnek az internetre. Minden versenyzőt, pálinkakedvelőt szeretettel várnak a szervezők. Fotónk egyik korábbi pálinkaversenyen készült.