ASZTALITENISZ-VB, BUDAPEST

A budapesti közönség Európával van

Madarász Dóra is búcsúzott az egyénitől-Helyszíni tudósítás

Fehér Miklós

2019. április 24., 22:03

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 
Az egyéni versenyszámokban minden magyarországi és szerbiai indulónak véget ért a budapesti asztalitenisz-világbajnokság. A férfiaknál már korábban nyilvánvalóvá vált ez a tény, a nőknél azonban szerdáig tartotta magát a hazai válogatott.
 
Pergel Szandra a 32-be jutásért a japánok legalacsonyabban rangsorolt játékosával, azaz a világranglista 22. helyezettjével, Kato Mijuval mérkőzött. Ez a találkozó hozta a világbajnokság eddigi legnagyobb botrányát, ugyanis a negyedik szettben 11:11-es állásnál Pergel tisztán látható csuszát ütött, a japán pedig nem éppen sportszerűen ünnepelni kezdte a pontot.

Madarász Dóra az utolsó pillanatig küzdött(fotó:ITTF)

Madarász Dóra az utolsó pillanatig küzdött(fotó:ITTF)

 
A Hungexpo nagytermében két óriási kivetítő mutatta az ismétlést, s még csak VAR sem volt szükséges ahhoz, hogy evidenssé váljon a helyzet. A bírók azonban a közönség heves reackiója ellenére is hajthatatlanok maradtak. Kato végül 14:12-re elveszítette a csatát, a háborút azonban 4:1-re megnyerte.
 
Az utolsó állva maradt magyar lány Madarász Dóra volt, aki bár mindent megtett a szingapúri Feng Tian-vej ellen, nem sok esélye volt, így a legjobb 32-ben befejezte szereplését. Bátorfi Zoltán, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott lapunknak: „Nem mondhatom, hogy csalódott lennék, igazából elégedett vagyok. Ez a realitás, felesleges szépíteni a dolgokon. Az, hogy Madarász a 64-ben vesztes helyzetből fordított a holland Li Jie ellen, fantasztikus. Egyedül Póta Ginát sajnálom, de nem okolom semmiért, mert a felkészülési időszakban és a vb-n is mindent megtett azért, hogy minél messzebbre jusson.Nagyon nem volt szerencséje, hogy már az első körben ilyen nehéz ellenfelet kapott.”
 
A szerbiai versenyzők közül kedden este Surján Szabina és Izabela Lupulescu állt asztalhoz. A bácsföldvári Surján a verseny előtt a legjobb 32-be jutást tűzte ki céljául, s ez csaknem össze is jött a fiatal pingpongosnak. A tajvani Liu Hszing-jin elleni meccsen az ötödik játszmában, 9:8-nál Szabina talán mérkőzéslabdával is felérő ziccert hibázott, a hatodik szettben pedig már képtelen volt tartani a lépést az ázsiaival. „Lehetett játszani a tajvani ellen, nem használtam ki pár szettlabdát és nagyon sajnálom, de ebben most ennyi volt” – mondta kedveszegetten a szerbiai reménység a vereség után.
 
Surján ugyanakkor már a jövőbe tekint, s elárulta, bár továbbra is Újvidéken edz, aláírt a magyarországi Budaörsnek és a következő szezonban a női Extraligában pingpongozik majd. Lupulescu egy szettet elcsípett a hongkongi Soo Wai Yam ellen, reális esélye azonban nem volt a hongkongi ellen.
 
Ki maradt állva?
 
A torna vége felé közeledve egyre inkább kicsúcsosodik a különbség az ázsiai versenyzők és a világ többi része között: a nőknél már a legjobb 16-ban sincs európai játékos. A férfiaknál a magyar közönség nagy kedvence, a német Timo Boll még tartja magát, s bár a vb előtt azt mondta, nincs topformában, csöndesen araszolgat előre, ma pedig a dél-koreai Woojin Jang ellen küzd a további szereplésért.
 
A vb eddigi legnagyobb meglepetését kétségkívül a francia Simon Gauzy okozta, aki a világranglista második helyezettjét, a kínai Xu Xint ütötte ki hatalmas csatában. A budapesti szurkolók egyértelműen szívükbe zárták Gauzy-t, de az Ázsia vs. Európa csatában is világosan állást foglaltak. A magyarok férfi- és női párosban is befejezték a versenyt. Az Ecseki/Szudi kettős portugál Tiago Apolónia/João Monteiro duótól kapott ki, a Madarász/Pergel páros pedig a második kiemelt kínai páros ellen próbált csodát tenni, ám végül 4:1 arányban vereséget szenvedtek.

Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége