2024. március 29., péntek

Magyar gyorssegély a Srí Lanka-i áldozatoknak

Azbej Tristan: Keleten felrobbantják a templomokat, nyugaton bezárják őket

A magyar kormány 9 millió forint (megközelítőleg 28,5 ezer euró) gyorssegélyt ajánl fel a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletek súlyosan sérült túlélőinek és az árván maradt gyerekeknek – jelentette be a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Azbej Tristan közölte: ezt követően megvizsgálják a további, nagyobb léptékű segítségnyújtás lehetőségét.

Vérnyomok a negombói katolikus templom falán és a Jézus-szobron (fotó: Beta/AP)

Vérnyomok a negombói katolikus templom falán és a Jézus-szobron (fotó: Beta/AP)

Az államtitkár szólt arról is: a több mint 290 halálos áldozatot követelő terrortámadások után az első feladat az, hogy együttérzésről biztosítsák az áldozatokat. Megjegyezte: azonban volt, aki megpróbálta elhallgatni, hogy ez keresztény- és nyugatellenes támadás volt.

Mint mondta, jelenleg a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység. A keresztényüldözés évente több mint négyezer halálos áldozatot követel, mégsem ezzel foglalkoznak a nagy nemzetközi szervezetek és a nyugati kormányok. Hozzáfűzte: a magyar kormány ezért indította el 2016-ban a Hungary Helps programot, amelynek fontos része az üldözött keresztények megsegítése.

„Keleten felrobbantják a templomokat, nyugaton bezárják őket” – fogalmazott Azbej Tristan. Rámutatott: keresztényüldözésről még nem lehet beszélni nyugaton, de egyre súlyosabb keresztényellenességről igen, és a magyar kormány ezt elutasítja.

Megerősítette: céljuk az üldözött keresztény közösség megóvása, ami a keresztényellenes politikának szemet szúr. Másik fontos programpontjuk, hogy a migrációt helyben, humanitárius segítségnyújtással előzzék meg, ez pedig a bevándorláspárti erőknek nem tetszik, ezért támadják a magyar kormányt.

GYŰJTÉST HIRDETTEK

A Magyarországi Evangélikus Egyház is megpróbál segíteni, amely gyűjtést hirdetett a Srí Lanka-i terrortámadások áldozatai és családtagjai javára. Az egyház vezetése azt kéri az evangélikus iskolák végzős diákjaitól és rokonaiktól, hogy a ballagási ajándékokra és virágra szánt pénzt ajánlják fel a Srí Lanka-i robbantások miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére.

Az evangélikus egyház vezetősége az MTI-hez is eljuttatott keddi közleményében azt írta: az adományokat a Srí Lanka-i keresztény egyházi szervezetekkel partneri kapcsolatban lévő Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttatják majd el a Srí Lanka-i családokhoz.

A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i templomok és szállodák ellen elkövetett robbantásos merényleteknek 310 halálos áldozatuk van, 500-an megsebesültek.