2024. április 20., szombat

Több százmilliós megállapodás Kínával

Borčaban 320 hektáron épül majd a szerb–kínai ipari park

Az Aleksandar Vučić államfő vezette szerbiai küldöttség tagjai pekingi látogatásuk első napján több államközi megállapodást is aláírtak.

Aleksandar Vučić  Hszi Csin-ping kínai államfővel (Beta/AP)

Aleksandar Vučić Hszi Csin-ping kínai államfővel egy korábbi felvételen (Beta/AP)

Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter a Power Construction Company of China és az azerbajdzsáni Azvirt képviselőivel írt alá egyetértési megállapodást az E-70/E-75-ös autópályán kiépítendő belgrádi kerülőút Bubanj Potok–Pancsova szakaszáról. Ennek a projektumnak az értéke nagyjából 500 millió euró. Mihajlović a China Road and Bridge Corporation (CRBC) képviselőivel a 10-es közlekedési folyosó vasúti ága a Belgrád–Niš–Preševo–macedón határ közötti szakaszának a felújításáról írt alá szerződést. Szintén Mihajlović volt az, aki ellátta kézjegyével a Szerb Köztársaság és a Kínai Népköztársaság együttes beruházási munkatestületének a megalapításáról szóló egyetértési szándéknyilatkozatot, valamint a Power Construction Corporation of China gazdasági társasággal kötött szándéknyilatkozatot. Utóbbi együttműködés mentén valósítják majd meg a belgrádi metró projektumát.

Nenad Popović innovációs és technológiai fejlesztési tárca nélküli miniszter három megállapodást írt alá a CRCB vállalat illetékeseivel, egyebek mellett azokat, amelyek megteremtik a jogi alapját a szerb–kínai ipari park megépítését Borčaban. Utóbbi a tervek szerint 320 hektáron terül majd el. Az ipari parkban a szerb kormány korábbi közleménye szerint több mint ezer csúcstechnológiai vállalat működik majd és várhatóan 10 ezer szakembernek ad munkát. A beruházás három szakaszban valósul meg, teljes értéke 257 millió euró. A látogatás folytatásában újabb megállapodások aláírását helyezték kilátásba.

Az Egy övezet, egy út projektum keretében Pekingben háromnapos rendezvénysorozat kezdődött a modern Selyemút projektumában érintett országok vezetőinek részvételével. Aleksandar Vučić államfő az előzetes bejelentések értelmében nemcsak Hszi Csin-ping kínai államfővel, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és más államvezetőkkel is tárgyalóasztalhoz ül.