Éljen április 25-e, a nemzetközi sminkmentes nap!

Horváth Zsuzsanna

2019. április 25., 16:23

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban

Azon ritka nők közé tartozom, akik sohasem festik ki magukat. Számomra a smink egy álarc, ami elfedi a valódi énemet, másnak mutat, mint aki valójában vagyok. Mivel én az őszinteség híve vagyok mindenkor és mindenben, így a smink összeegyezhetetlen az elveimmel. Életem során néhányszor – ünnepélyes alkalmakkor – megpróbáltam szembeszállni saját magammal, felkentem a frissen vásárolt alapozót, a szemhéjfestéket és a rúzst, de annyira feszélyezett, és annyira kényelmetlenül éreztem magam, hogy alig vártam, hogy hazaérjek és megszabaduljak tőle.

Nem tudom, nőtársaim, hogy vannak ezzel, de örömmel látom, hogy visszaszorulóban van az erős smink. A különböző magazinokról gyönyörű nők mosolyognak ránk teljesen sminktelenül, sőt egyes hollywoodi színésznők és énekesnők is úgy vonulnak végig a díjkiosztók vörös szőnyegén, hogy egy szem festék sincs az arcukon. A természetesség első számú híve Alicia Keys, ő már három éve nem hajlandó semmiféle kencét felkenni az arcára. Mint elmondta, egyszerűen jól érzi magát attól, hogy belenéz a tükörbe, és a valódi önmagát látja.

Sajnos a mai tizenéves lányok körében kizárólag a külsőségek számítanak. Hatalmas méreteket öltött az egymás közti harc, a különböző bloggerek és vloggerek diktálják a divatot. Aki nem húzza ki vastag ceruzával a szemöldökét, nem ken magára legalább fél kiló festéket, az elbujdokolhat, és csúfolódás tárgya lesz. Nem veszik észre, hogy azzal, hogy eleget tegyenek a külsőjükkel kapcsolatos nevetségesen magas elvárásoknak, elveszítik az egyéniségüket, és egymás klónjaivá, önmaguk karikatúrájává válnak.

Miért? Miért jó az, ha lárvaszerű maszkot hordanak? Ha teljesen új arcot rajzolnak maguknak? Miért nem elég jók, szépek, miért nem vállalják a sajátjukat? Miért kell hamis képet mutatni magukról ahhoz, hogy a világ elfogadja őket? Azt hiszik, hogy a nőiesség azon múlik, hány kiló festék van rajtuk? Nem érzik úgy, hogy félrevezetik az embereket? Ha ilyen vastag vakolattal bolondítanak valakit magukba, annak előbb-utóbb meg kell mutatniuk a valódi arcukat. Nem rejtegethetik örökké. És amikor szó szerint a porba hull az álarc, jogosan érezheti átverve magát az illető.

Pedig mennyivel egyszerűbb az élet smink nélkül! Például időt spórolunk meg (a sminkelésre fordított 15–20 perc alatt megreggelizhetünk, vagy annyival tovább alhatunk) és pénzt (a jó minőségű kozmetikumok drágák), egészségesebb lesz a bőrünk (a kozmetikumok és a sminkek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek bőrirritációt vagy allergiát válthatnak ki), felszabadító érzés kerít hatalmába bennünket (nem kell attól tartanunk, hogy rúzsos-e a fogunk, vagy valaki meglát bennünket smink nélkül), és sokkal magabiztosabbak leszünk. Smink nélkül lenni annyit jelent, hogy elfogadjuk a hibáinkat, mert azok tesznek minket teljessé.

Sokan azért festik magukat, hogy elfedjék hiányosságaikat mások elől. Nincsenek azzal tisztában, hogy minden ítélkezés vagy szégyenérzet valójában belülről fakad. Pedig amikor békében vagyunk önmagunkkal, megéljük a pillanatot, és nem aggódunk azon, hogy mások mit gondolnak rólunk, könnyebben összpontosíthatunk azokra a tapasztalatokra és emberekre, akik valóban számítanak nekünk.

Maradéktalanul egyetértek Alicia Keys-zel. Amikor belenézek a tükörbe, a csupasz valóságot látom. A tükörképem én vagyok. Nincs szükségem mázra ahhoz, hogy emberek közé menjek. Az, hogy tetszek-e másnak, vagy sem, egyáltalán nem izgat. Szarkalábak vannak a szemem körül, és két mély nevetőránc fut végig arcomon, amelyek arról árulkodnak, hogy gyakran mosolygok. Eszem ágában sincs vastag púderréteg mögé rejteni.

Nem sminkelek, mert csak a saját arcommal érzem magamat hitelesnek.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége