2024. április 24., szerda

A tisztább Topolyáért

Munkaakciókat szerveznek a cserkészek

Négy helyszínen rendezett takarítási akciót a topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat pénteken, a Föld napja alkalmából. A megmozdulás folytatásaként ma délután a Topolyai-tó nyugati partjának a rendbetételéhez kérte az önkéntes kezek, és szervezetek közreműködését az idősebb és ifjabb cserkészekből álló csapat. A tó félszigetnek nevezett része körül lesz a gyülekező 15 órai kezdettel. Ezúttal a horgászegyesület, illetve a 3+ Nagycsaládosok Egyesülete is hozzájárul az akció sikerességéhez. A topolyai parkban Bábi Orsolya, a szervezet törzstisztje elmondta, hogy a tervüket már napokkal korábban meghirdették az internetes közösségi portálon, és meglepően sok polgár mutatott hajlandóságot a munkaakcióra.

A Csáki Lajos Általános Iskola környezetvédelmi szakköre is szedte a szemetet a parkban(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Csáki Lajos Általános Iskola környezetvédelmi szakköre is szedte a szemetet a parkban(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

-Korábban rendszeresen megszerveztük a parktisztítási akciót, az utóbbi két évben a székházunk felújítása viszont teljesen elvonta az energiánkat. Most ismét elérkezett az idő, hogy a Föld napja alkalmából megindítsuk a Tisztítsuk meg Topolyát! elnevezésű megmozdulásunkat. Ebbe nemcsak a köztereink megtisztítása tartozik, hanem az interneten is olyan, az állatvédelemre és a környezetünk megóvására buzdító, a víz védelméről szóló posztokat teszünk közzé, amik figyelemfelhívó jellegűek. A célunk ezzel a lakosság környezetvédelmi tudatának a szélesítése – nyilatkozta az akció főszervezője, aki elmondta azt is, hogy cserkésztársaival körbejárták Topolyát, illetve a települést övező réteket, és felmérték a „szeméthelyzetet”!

-Két terület a legproblematikusabb városunkban, az egyik a tó környéke, a másik pedig a park. Így jött az az ötlet, hogy az egyik napot szenteljük az egyik, a másik napot a másik helyszínnek. Ha valaki nem érkezik az egyikre munkahelyi kötelezettségei miatt, a másikra odaérhet. És úgy látszik, hogy ez az elv bevált, mert nem is gondoltuk volna, hogy csak pénteken 80 embert meg tudunk nyerni az ügyünknek – hallottuk Bábi Csillától, és megtudtuk azt is, hogy első lépésben pénteken négy helyszínt szemétmentesítettek.

-A népnyelven Bodrog gödrének nevezett egykori szeméttelepre illegálisan sajnos még ma is sokan kiviszik a hulladékot, de  megtisztítható terület, így ezt is célba vettük. Egy társaság a parkot bóklászta, a másik elindult, hogy a parktól a folyam mentén eldobált hulladékot összeszedje a Gorica irányába. A negyedik helyszínünk volt a tömbházak közötti terep, különös tekintettel a szeméttárolókra.

Több mint nyolcvanan vettek részt az első megmozduláson(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Több mint nyolcvanan vettek részt az első megmozduláson(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

-Információnk van arról, hogy 25 új szemetes lesz kihelyezve Topolyán, viszont sajnálatos, hogy erre azért van szükség, mert a lakosság folyamatosan rongálja őket. Mint ahogy az alig néhány éve elkészült játszóterek is rossz állapotban vannak. Nem lehet kizárni egyik korosztály felelősségét sem, hiszen a rongálásokat – különösen a játszótereken – inkább a fiatalok követik el, az idősebb polgárok viszont – már többször is láttam –, szélnek eresztik az elfogyasztott étel tárolására alkalmas zacskót – mutatott rá az ifjú aktivista, aki elárulta azt is, hogy ugyan valóban van mit tenni a topolyaiak környezettudatossága terén, de nem annyira tragikus a helyzet, hogy egy kis munkaakcióval ne lehetne helyrehozni.

-Azt tapasztaljuk, hogy azok az útvonalak a problematikusabbak, amelyeken több gyermek jár haza az iskolából. Ezért tanácsos lenne  komolyabb figyelemfelhívó foglalkozásokat szervezni a gyermekek számára – nyilatkozta a törzstiszt, aki elmondta, hogy a munkaakcióban nemcsak a cserkészek, hanem a szüleik is részt vettek. A Csáki Lajos Általános Iskola is meghirdette az akciót a diákok körében, és szép számban érkeztek a tanintézményből tanáraik kíséretében. Valamint több önkéntes polgár mozdult meg az interneten közzétett felhívásra, így összesen 80-an indultak el a helyszínen kapott gumikesztyűkkel és zsákokkal.

-A támogatóinknak köszönhetően tudjuk biztosítani a tárolásra alkalmas műanyag zsákokat és kesztyűket, illetve egy ajándék üdítőt. Önkénteseinket arra kértük, hogy külön zsákba szedjék a papír-, másikba a műanyag, harmadikba pedig a fém hulladékot, illetve az üveget. A csapatokat cserkésztársaim felügyelik, az idősebb cserkészek pedig besegítettek a szervezésbe – nyilatkozta Bábi Orsolya, és elmondta azt is, hogy a topolyai cserkészek hamarosan nyomolvasással és más cserkésztudással fűszerezett szalonnasütős kirándulást szerveznek a Topolyai-tónál, majd a tagság és a szüleik számára újabb utazást szerveznek a Plitvicei-tavakra.