2024. március 29., péntek

Bántalmazás a Kolevkában?

A gyermekotthon vezetősége belső eljárást indított és a rendőrséget is értesítette

Eljárás indult a Kolevka Gyermekotthon egyik nevelője ellen. Az alkalmazottat azzal gyanúsítják, hogy bántalmazta a gyermekotthon napközijébe járó egyik védencét, mert az nem fogadott neki szót. A gyermek arcbőrén a szülők egy, feltehetően pofontól okozott piros foltot fedeztek fel, ezért orvosi rendelőbe szállították, hogy kiderítsék félelmük megalapozott-e. Az intézmény igazgatója azonnal reagálva az eseményekre, megtette a kellő intézkedéseket.

A Kolevkának összesen 230 felhasználója van (Fotó: Gergely Árpád archív)

A Kolevkának összesen 230 felhasználója van (Fotó: Gergely Árpád archív)

– Az eset március 26-án következett be, amikor az egyik ápoló feltehetően arcon csapta a napközi egyik védencét. Mi erre úgy reagáltunk, hogy megkértük a szülőket, vigyék el gyermeküket az orvosi vizsgálatra a gyermekgondozóba. Ott az orvosok megállapították, hogy fennáll a bántalmazás lehetősége, ezért hivatalból feljelentést tettek a rendőrségen. Ugyanekkor a Kolevka belső eljárást indított a feltételezett tettes ellen, és kapcsolatba léptünk a rendőrséggel. Másnap értesítettük az esetről a Tartományi Szociálpolitikai Titkárságot, illetve a Munkaügyi Minisztérium illetékes felügyelőségét. A titkárság felügyelőségéről 28-án az illetékesek eljöttek és megállapították, hogy a gyermekotthon vezetősége a jogszabályokkal összhangban minden kellő intézkedést megtett. A fennálló gyanú miatt, a gyermekek biztonsága érdekében, a feltételezett elkövetőt azonnal áthelyeztük pozíciójáról, és azóta is folyamatosan azon dolgozunk, hogy kinyomozzuk, valóban megtörtént-e az elfogadhatatlan tett – nyilatkozta lapunknak Nenad Kozomora, a Kolevka Gyermekotthon igazgatója.

A feltételezett elkövetőre már korábban is sokan panaszkodtak. Egy nevét elhallgatni kívánó érintett lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a szülők is szemtanúi lehettek a bántalmazásoknak, akárcsak a többi nevelő, akik eddig nem jelentették a tettlegességeket.

Nenad Kozomora (Fotó: Gergely Árpád archív)

Nenad Kozomora (Fotó: Gergely Árpád archív)

– A kisfiú állítólag azért kapott pofont, mert nem akart ráülni a bilire. Véleményem szerint nem ez az egyetlen eset, de a szülők nem mernek a vezetőséghez fordulni, mert mindenki azt hiszi, hogy a gyerekeken csattan majd, ha valaki nemtetszésének ad hangot. A szülők elmondása szerint a szóban forgó nevelő bezárta és magára hagyta az egyik magatehetetlen, tolószékhez kötött, néhány éves kisfiút a gyermekotthon WC-jébe, amíg a többi gyermeket kivitték az udvarra játszani. Állítólag azért tette, hogy ne zavarja a többieket. A kisfiú pár órát tölthetett magányosan ott, amíg társai kint játszottak. Az egyik szülő tanúja volt annak, amikor a nevelő a gyermeket kiengedte a toalettből. A kisfiút kitolta az illemhelyről, majd fejbe ütötte, de nem tudni, hogy miért, mikor a gyerek nem ártott senkinek, még csak nem is hangoskodott. Állítólag a többi ott dolgozót is sakkban tartotta, mert nem mertek szót emelni ellene és jelenteni mindezt a vezetőségnek – mondta az érintett.

Az igazgató lapunknak elmondta, hogy ajtaja mindig nyitva áll a szülők előtt.

– Az a feladatom, hogy intézkedéseket tegyek akkor, ha bántalmazás gyanúja lép fel. Ezúton is elnézést kérek a szülőktől. Értesítek mindenkit, különösen azokat, akiknek a gyermekeik az intézményünkben vannak, hogy minden hasonló fennálló gyanúról szóljanak nekünk, hogy minél gyorsabban reagálhassunk – nyilatkozta Nenad Kozomora.

A Kolevka Gyermekotthon napközije mintegy tíz éve működik, olyan gyermekekkel foglalkoznak ott, akik különleges bánásmódra szorulnak és pszichomotoros fejlődésük visszamaradott. Körülbelül húsz gyermek a napközi állandó látogatója, mindennap 3–4 nevelő ügyel rájuk. A Kolevkának egyébként összesen 230 felhasználója van, ebből 162 ápolásra szoruló bentlakó. A gyermekotthon 153 alkalmazottjából 80-an állnak közvetlen kapcsolatban a védencekkel.