2024. március 28., csütörtök

Húsvéti locsolkodás

Tizedik éve locsolkodnak testületileg a kishegyesi tűzoltók

Az idei húsvét sem telhetett el locsolkodás nélkül. A  kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai az idén is testületileg, tűzoltókamionnal járták körbe a tűzoltóhölgyeket és -feleségeket, és bizony vízágyúval, valamint kézi tűzoltó készülékkel locsolták meg őket.

Volt, aki egy kicsit félt a locsolkodástól(Lakatos János felvétele)

Volt, aki egy kicsit félt a locsolkodástól(Lakatos János felvétele)

A locsolásért cserébe kizárólag húsvéti piros tojást fogadtak el. Az idei év azért volt különleges, mert ez volt a tizedik alkalom, hogy az önkéntes tűzoltók szervezetten locsolták meg a hölgyeket.

A testület tagjai az idén is őrizték a szent sírt a húsvéti szentmise előtt. Ezt a szép hagyományt 1992-ben elevenítették fel, 1995-ben pedig csatlakozott hozzájuk a  XXIX. számú Szent András Cserkészcsapat. Azóta minden évben közösen vesznek részt a szent sír őrzésében, majd a vigílián és a körmeneten.

A húsvéti locsolkodásból kivették részüket a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Rizgetős néptánccsoportjának férfi tagjai is. Ők lovas kocsin, zenekarral járták körbe a falut, és hagyományosan, vödrökkel locsolták meg a hölgyismerőseiket.