2024. április 25., csütörtök
5. MAGYAR FILMHÉT

Öt színészóriás, öt életműdíj

Mától szombatig 203 alkotást láthatnak a nézők a Corvin moziban
A nézőtér, előtérben Bodrogi Gyula

A nézőtér, előtérben Bodrogi Gyula

Húsvéthétfőn este a budapesti Corvin mozi előcsarnokában öt óriásplakáton egymás után felsorakozva öt színészóriást láthatott és tiszteleghetett előttük az 5. Magyar Filmhét gálamegnyitójára érkező közönség. Ábécésorrendben kerültek egymás mellé Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera portréi, gyönyörű megvilágításban, és élőben is találkozhattunk velük a díjátadó rendezvényen. A Varga Viktor ötvösművész által megalkotott életműdíjat első alkalommal osztotta ki a Magyar Filmakadémia, s ezentúl minden évben így lesz, hogy a filmművészet terén maradandót alkotókat életműdíjban részesítik, minden alkalommal öt olyan művészt, akik nevüket beírták a magyar filmtörténelembe.

– A film fiatal művészeti ágként is kitörölhetetlen hatással bír egy ország képére. Ha a tehetség találkozik a jó csapatmunkával, abból születik meg az értékes, időtálló film. Magyarország pedig nem szűkölködik értékes filmekben. Fontosnak tartjuk, hogy mozgóképhez és szóhoz jussanak a tehetséges emberek, mert kibontakozásuk közérdek, ami a magyar közkincset gyarapítja – hallhattuk a gálaműsor megnyitóján és a díjátadón Karas Mónikától, az NMHH médiatanácsának elnökétől, aki egyben megnyitotta az 5. Magyar Filmhetet, és kedden a Corvin mozi öt vetítőtermében kezdetét vette a játékfilm, tévéfilm, ismeretterjesztő-, dokumentum-, kisjáték- és animációsfilm versenye.

Novák Emil, a Magyar Filmakadémia Egyesület ügyvezető elnöke a filmhét szervezőjeként összefoglalta az eltelt öt esztendőt, amikor is 30 filmes szakember megalapította az egyesületet, amelynek öt év eltelte után mára már 385 tagja lett, s ez elmúlt fél évtized alatt nemcsak gazdaságilag vált sikeressé a magyar filmipar, hanem művészetileg is kiemelkedő alkotások születtek. Köszönetet mondott ezért a januárban elhunyt Andy Wajnának, akinek nagyon sokat köszönhetnek a pozitív változásokért. Megtudhattuk azt is, hogy a Magyar Filmakadémia Egyesület által a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával megrendezett április 22-étől 27-éig tartó filmhétre ezúttal rekord számú nevezés érkezett, aminek köszönhetően a kísérő programokkal hét kategóriában mintegy 203 filmet vetítenek a Corvin moziban. Ezúttal először a mind nagyobb népszerűségnek örvendő televíziós sorozatok is bekerültek a filmhét programjába, és díjazni is fogják az alkotásokat. Az idén 44 díjat adnak át a televíziós forgalmazású filmeknek és alkotóiknak, az elismeréseket a Pesti Vigadóban április 27-én, szombaton vehetik át az arra érdemesek. A díjkiosztó gálát pedig a többi filmes kategóriában a Vígszínházban rendezik meg április 28-án, vasárnap.

Az öt életműdíjasok közül elsőként Bánsági Ildikó színművésznőt Szabó István filmrendező méltatta, aki úgy fogalmazott, hogy a szabálytalan arcában, a furcsa átható tekintetében van valami, ami leírhatatlan, szemével olyat tud produkálni a vásznon, amire más ilyen módon nem képes. Saját összetéveszthetetlen stílusa, fellépése, megjelenése van. A művésznő nagy tapsvihar kíséretében vette át Varga Viktor ötvösművész szobrát és az elismerő oklevelet. Másodikként Venczel Vera művésznőt szólították a színpadra. Őt a megannyi filmben partnereként játszó Kovács István színművész méltatta. Megemlítette természetesen Kárpáthy Zoltán Katinkáját és az Egri csillagok Vicuskáját, ahol együtt játszhattak, s a nagyközönség szemében szinte egy párt alkottak. Anekdotát is hallhattuk Kovács színművész úrtól, mely szerint lépten-nyomon kérdezgették tőle, hogy hogy van a felesége.

Bodrogi Gyulát Sándor Pál filmrendező mutatta be a nagyközönségnek, bár bemutatni egyáltalán nem szükséges, hiszen egy egész ország ismeri nemcsak a megjelenését, hanem bárhol ha megszólal, a hangját nyomban beazonosítják, és tudják kiről van szó. Több filmet forgattak együtt. Kölcsönösen nagyra értékelik egymást.

Koncz Gáborról Dörner György színművész szólt, aki szerint, ha mást nem forgatott volna Koncz Gábor, csak a két Fábri Zoltán által rendezett filmet, a Magyarok és a Fábián Bálint találkozása Istennel címűt, ez már untig elég lett volna egy életműhöz. De nem így volt. Koncz Gábor száznál is több filmet készített. Köszönőbeszédében elmondta, hogy mindig is színész szeretett volna lenni, s nagyon hálás a sorsnak, hogy ez beteljesedhetett, hogy Mezőkeresztesről indulva a pályája során eljuthatott és díjat kaphatott Acapulcóban, Karlovy Varyban, Moszkvában, Új-Delhiben és Teheránban, és íme, most a legszebb, legértékesebb elismerést a budapesti Corvin moziban. Andorai Péterről Szabó István filmrendező olvasott fel laudációt, aki szerint nem lehetett véletlen az, hogy Humphrey Bogart volt a példaképe, hiszen Andorai Péterből áradt a férfiasság, az energia és az, hogy fontos a nőknek. Betegsége miatt nem tudta átvenni a díjat, helyette fia, a szintén színművész és zenész. ifj. Andorai Péter köszönte meg az elismerést.

Az ünnepélyes megnyitó után a Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilmet, a Fényképezte Zsigmond Vilmos című alkotást láthatta a közönség.