2024. április 24., szerda

Már készül a miseruha és a pápamobil

Várhatóan százezres hívősereg előtt tarthat Csíksomlyón szentbeszédet Ferenc pápa

Húsvéthétfőn járt le a csíksomlyói pápalátogatásra való regisztráció meghosszabbított határideje. Tegnap még nem közöltek pontos számot arról, hogy hányan jelezték hivatalos formában a Pontifex.ro honlapon részvételi szándékukat a helyi szempontból vallástörténeti jelentőségű eseményen, először jár ugyanis Szent Péter apostol utódja Erdély földjén.

Már folynak a Hármashalom-oltár felújítási munkálatai (fotó: MTI)

Már folynak a Hármashalom-oltár felújítási munkálatai (fotó: MTI)

Annyit bizonyosan tudni, hogy több mint százezren regisztráltak a csíksomlyói ünnepi misére. Ezt az adatot a pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság még április 4-én, azaz több mint két héttel ezelőtt közölte, akkor, amikor azt is tudatták, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják április 22-éig a jelentkezési határidőt. A regisztrációs űrlapon szereplő kérdések alapján már azt is tudhatjuk, hogy a hívők többsége, mintegy 90 százaléka Romániából fog érkezni. A zarándokok fele vonattal vagy busszal ígérte jövetelét, de sokan vágnak neki gyalogosan is az útnak, mintegy 33 ezren jelezték, hogy jármű nélkül érkeznek. Ezen nyilván nemcsak a környékbelieket kell érteni, hiszen a csíksomlyói búcsún – amely az idén június 8-án, azaz a pápai mise után egy héttel lesz – még élő hagyomány a zarándoklatnak ez az ősi módszere.

A szervezők azt javasolják, hogy autóval lehetőleg senki se induljon el, Csíkszeredában ugyanis aznap nagyon nehezen találnának parkolóhelyet.

Azt nem tudni, hogy a szerbiai katolikus egyházmegyékből hányan jelezték részvételi szándékukat, hirtelen ötlettől vezérelve, regisztráció nélkül azonban nem ajánlatos útnak indulni. A szervezők bejelentése szerint azok vehetnek részt a pápai misén, akiknek van vonalkódos belépőjük, amelyeket május elsejétől kezdenek majd elküldeni a csoportvezetők elektronikus postacímére. Ezeket a vonalkódos belépőket – amint az az április 4-ei sajtótájékoztatón elhangzott – ki kell majd nyomtatni, és minden zarándoknak magával kell hoznia.

Ferenc pápa háromnapos látogatást tesz Romániában. Május 31-én érkezik Bukarestbe, ahol még aznap találkozik az állami és egyházi vezetőkkel, majd ezt követően szentmisét mutat be a helyi Szent József-székesegyházban. Másnap, június 1-jén a „csángók fővárosába”, Bákóba (Bacău) látogat az egyházfő. Innen az útja Csíksomlyóra vezet, ahol a kegyhely felkeresése után a híres hegynyeregben várhatóan százezres hívősereg előtt fog szentbeszédet mondani. Ezt követően helikopterrel Jászvásár (Iaşi) felé folytatja az útját, ahol meglátogatja a helyi katolikus székesegyházat, majd a kultúrpalota előtti téren találkozik a fiatalokkal és a családok képviselőivel.

Gőzerővel folynak az előkészületek, öt hét van ugyanis már csak hátra a nagy eseményig. Az atv.hu értesülései szerint a romániai Dacia Renault autógyárban két pápamobilt készítenek a szentatya látogatására, az egyiket Csíksomlyón, a másikat pedig Jászvásáron használja majd az egyházfő. Készül a pápai miseruha is. A csíksomlyói ünnepi misén az egyházfő liturgikus öltözetén a pápalátogatás mottójának választott mondata, a Járjunk együtt lesz olvasható magyarul. Amint a Magyar Kurír írta, a hosszú latolgatás után kiválasztott jelmondat az eredetileg olaszul megfogalmazott Camminiamo insiemme fordítása, az olasz felmenőkkel rendelkező Ferenc pápa ugyanis 2013-ban, megválasztása után a Szent Péter-bazilika erkélyéről tartott rövid beszédében háromszor is használta az olasz cammino szót.

A pápai misére felújítják a hegynyeregben fekvő Hármashalom-oltárt is, az előtte levő pódium fölé pedig a Rómából érkezett kérésnek eleget téve fedelet húznak. Az építkezésnek a látványtervét tegnap jelentették meg a Csíksomlyó-kegyhely közösségi oldalán. A munkálatok már egy hete megkezdődtek. Bőjte Mihály ferences szerzetes, a Csíksomlyói Ferences Rendház házfőnöke a Pontifex.ro-nak korábban beszámolt arról, hogy a kivitelezésre szükséges összeg csaknem 60 százalékát pályázatból és hívői adományokból gyűjtötték össze, a fennmaradó 40 százaléknak egyelőre még hiányzik a fedezete.

Nyitókép: Már folynak a Hármashalom-oltár felújítási munkálatai (fotó: MTI)