2024. március 29., péntek

Öt éven belül újjáépíthető a Notre-Dame

Miután kiderült, hogy a Notre-Dame nem szenvedett olyan végzetes károkat, mint eleinte gondolták, világszerte szakértők segítségét kérték az újjáépítéshez.

Emmanuel Macron francia elnök tévébeszédében azt ígérte, hogy öt éven belül, a párizsi olimpia idejére elkészülnek a renoválással. Vajon mennyire reális ez a terv?

Nagy-Britannia jó összehasonlítási alap a történelmi épületek leégése terén. A yorki katedrális kereszthajója 1984-ben kapott lángra, több millió fontos kárt okozva, ezt négy évbe telt kijavítani.

1992-ben a brit uralkodóknak Hódító Vilmos óta otthont adó windsori kastély 115 szobája égett ki. Azt az évet II. Erzsébet királynő annus horribilisnek, szörnyű évnek nevezte.

Az újjáépítést Peter Riddington építész vezette, a 36 millió fontos felújítás öt évbe telt.

"Ha az akarat és a munkaerő adott, tarthatónak látom a határidőt. De van egy bökkenő, ez pedig a tetőépítéshez használható fa mennyisége. Lehet, hogy nincs megfelelő fa, a középkori faszerkezet nagy része megsemmisült, de épp ezért nincs akadálya, hogy acélból vagy másból építsék újjá. Ez nyilván megrövidítené a renováció idejét, mert nem kellene a fára várniuk" – mondta Riddington.