2024. március 28., csütörtök
UKRÁN ELNÖKVÁLASZTÁS

Tarolt a komédiás

Volodimir Zelenszkij humorista-producer lesz az ukrán államfő, mivel az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában messze lehagyta a másik jelöltet, Petro Porosenko, hivatalban lévő államfőt. Zelenszkinj a voksok 73,15, Porosenko pedig mindössze a 24,53 százalékát kapta.

Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) ellenzéki párt vezetője tegnap egy újabb esélynek nevezte a változásra Zelenszkij győzelmét a parlamenti frakciók közötti egyeztető ülésén. Szerinte kétszer volt már hasonló esélye Ukrajnának, a 2004-es „narancsos forradalom” és a 2014-es „méltóság forradalma” után, de mind a kétszer veszni hagyták, most viszont az emberek békés úton szerezték meg ismét ezt az esélyt.

Volodimir Zelenszkij (a bal szélen) és stábja a magabiztos győzelmet ünnepli (fotó: AP/Beta)

Volodimir Zelenszkij (a bal szélen) és stábja a magabiztos győzelmet ünnepli (fotó: AP/Beta)

Szerinte most az a kérdés, hogyan kell végrehajtani a változtatásokat, mert az emberek „nem fognak éveket várni”. Felszólította képviselőtársait, hogy ne akadályozzák az új elnököt a változtatások végrehajtásában, mert azzal a választók akaratával szegülnek szembe. Szavai szerint mihamarabb lehetőséget kell adni az új államfőnek arra, hogy új személyeket nevezzen ki a főügyészség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a védelmi tárca élére. Timosenko sürgette továbbá, hogy ne várjanak az őszi parlamenti választásokig, hanem már most nevezzen ki a parlament új kormányt.

Több vezető nyugati politikus – köztük Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, valamint az EU több központi intézményének vezetője – gratulált Volodimir Zelenszkijnek. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait. „Döntő nap ez Ukrajna számára. A szabad választások és a békés hatalomátadás erős ukrajnai demokráciával egyenlő. Gratulálok Volodimir Zelenszkijnek. Az EU elkötelezett (Ukrajna) támogatása mellett” – írta Tusk, aki tegnap Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel közös hivatalos üzenetben is megismételte álláspontját.

Donald Trump telefonon gratulált Zelenszkijnek. Angela Merkel sikereket kívánt a leendő elnöknek olyan feladatok megoldásában, mint az ország stabilizálása, a belső konfliktus megoldása, az igazságügy reformja, a decentralizáció és a korrupció elleni harc. A kancellár azt is jelezte, szívesen fogadná Berlinben az új elnököt már a közeljövőben. Emmanuel Macron szintén tolmácsolta jókívánságait. Sebastian Kurz osztrák kancellár közleményében töbek között köli, Ausztria az egyik legnagyobb befektető Ukrajnában, és ezért erős érdeke fűződik az ország gazdasági fejlődéséhez. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök tegnapi Facebook-bejegyzésében gratulált. Szerinte a legfontosabb, amit ehhez az új vezetésnek kívánni lehet, az a „józanság”, valamint annak a megértése, hogy „a két nép közötti kapcsolat mély értékének fölötte kell állnia a politikai konjunktúrának.” Olyan hozzáállás kell, amely figyelembe veszi az Ukrajnában kialakult politikai realitást, beleértve elsősorban az ország keleti részén kialakult helyzetet” – fogalmazott Medvegyev.

Dmitrij Kiszeljov, a „Kreml fő propagandistájaként” emlegetett médiaszemélyiség vasárnap esti magazinműsorában, amondó volt, Porosenko alatt Ukrajna gazdasági, környezetvédelmi, demográfiai és kulturális viszonylatban egyaránt hanyatlott, „elnöki normává vált az agresszív önámítás”.

„Zelenszkijnek meg kell értenie az ukrán társadalom kérését, hogy le kell állítani az Oroszország elleni harcot. Ha megérti, hogy ezt követeli a társadalom, készek leszünk támogatni a pozitív impulzust” – nyilatkozott Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus – aki tavaly Oroszországban nem indulhatott az elnökválasztáson – a Twitteren gratulált Ukrajnának és az ukránoknak a tisztességesen megtartott választásért, ami, mint megjegyezte, ritkaságszámba megy a volt Szovjetunió területén.

Viktor Janukovics 2014-ben – Moszkva szerint puccsal – megbuktatott ukrán elnök a Facebookon gratulált Zelenszkijnek. A volt államfő szerint az ukrán társadalom szétszakadásáért és a Donyec-medencei „testvérgyilkos háborúért” Porosenkót és társait terheli a felelősség, akinek ügyében reményei szerint a történelem a választókénál is keményebb ítéletet fog hirdetni.