2024. március 28., csütörtök

Mélyülnek a szerb–kínai kapcsolatok

A borčai ipari park 257 millió eurós beruházás

Mai ülésén a szerb kormány elfogadta a Szerbia, a Belgrád város és a Power Construction Corporation of China kínai gazdasági társaság közötti szándéknyilatkozat elfogadásáról szóló határozatot. Ezen együttműködéssel valósítják majd meg a belgrádi metró projektumát.

Szintén a kínai féllel az infrastruktúra területén való együttműködés elmélyítésének szándékával a kormány a következő dokumentumokat is elfogadta: az Újvidék–Ruma gyorsforgalmi út (Fruška Gora-i közlekedési folyosó) tervezéséről és kivitelezéséről szóló protokoll elfogadásáról szóló határozat; a Szerbia és a China Road and Bridge Corporation (CRBC) közötti fejlesztési szerződés elfogadásáról szóló határozat – ez tenné lehetővé a szerb–kínai ipari park kiépítését Belgrádban; a Szerbia és a CRBC közötti szerződés elfogadásáról szóló határozat – ennek mentén a felek korlátozott felelősségű társaságot alapítanak, ez a társaság az ipari park kivitelezésével lesz megbízva; a Szerb Köztársaság és a CRBC közötti üzleti terv elfogadásáról szóló határozat.

A majdani szerb–kínai ipari park tekintetében a kormányközleményben kiemelik, hogy az annak a kiépítésében résztvevő kínai vállalat, a China Road and Bridge Corporation, a világ egyik legnagyobb építőipari vállalata, hatvanéves múltra, valamint nemzetközi tapasztalatra tekint vissza és eddig 20 ipari parkot épített ki világszerte. A szerb–kínai ipari parkot Borčában, a Pupin-híd tövében építik ki, a tervek szerint 320 hektáron terül majd el. Az ipari parkban több mint ezer csúcstechnológiai vállalat működik majd és várhatóan 10 ezer szakembernek ad munkát. A beruházás három szakaszban valósul meg, teljes értéke 257 millió euró.

Az Egy övezet, egy út projektum keretében holnap Pekingben konferencia kezdődik a modern Selyemút projektumában érintett országok vezetőinek részvételével. Szerbiát egyebek mellett Aleksandar Vučić államfő képviseli, aki az előzetes bejelentések értelmében nemcsak Hszi Csin-ping kínai államfővel, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalóasztalhoz ül.