2024. április 20., szombat

Több ökotudatosság kellene az iskolákba

Fenntarthatóságról és takarékosságról szóló, kétnyelvű oktatási segédanyag, kísérleti oktatások, tanulmányi kirándulások, versenyek és egy környezetvédelmi kiállítás - ezeket az eredményeket hozta a most lezárult ECO-SCHOOL – oktatási hálózat az ökotudatos fenntartható életért elnevezésű Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program.

Fehér Rózsa felvétele

Fehér Rózsa felvétele

A kiskunfélegyházi Ecocenter Alapítvány és az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör tavaly májusban indult közös projektjének a középpontjában a környezetvédelmi oktatás bevezetése és a fenntarthatóság komplex értelmezésével készült, területspecifikus ismereteket tartalmazó tanulmányok létrehozása állt. A program során a magyar és a szerb fél közösen állított össze egy 6 témakörből (társadalom és környezet, anyagtakarékosság, energiatakarékosság, víztakarékosság, fenntartható termékek és közösségépítés) álló kétnyelvű tananyagot, amelyet a határ mindkét oldalán fakultatív jellegű műhelymunkákon oktattak fél éven át 7. és 8. osztályos diákoknak.

A projektum teljes értéke meghaladja a 182 ezer eurót, ebből a Than Fivérek Értelmiségi Kör része  62 ezer euró volt. Az óbecseiek 1,4 millió dináros önrészét a tartományi pénzügyi titkárság támogatta.