2024. április 25., csütörtök

Szerbia nem adja fel

Inđijánál építhetne gyárat a Volkswagen

Szerbia Inđijánál ajánlott fel területet a Volkswagen vállalat új üzemének felépítéséhez. Az építési telek hivatalos okiratai már Németországban vannak, az autógyár wolfsburgi vállalatában.

A telekhely mellett egyéb beruházási javaslatokkal próbálják idecsalogatni a német céget.

A Volkswagen számára a legnagyobb problémát a szakképzett munkaerő biztosítása jelenti. Ezért Szerbia azt is felajánlaná, hogy a majdani belgrádi metró egyik vonala Inđijáig közlekedjen, hogy az autóipari munkások könnyen eljuthassanak a fővárosból. Azt is hangoztatják, hogy Inđija megfelelő helyszínnek ígérkezik,, s mivel Újvidék és Belgrád között helyezkedik el, így mindkét városból könnyen eljuthatnának munkahelyükre a dolgozók. A település körzetében ugyania hárommillió ember él.

Inđija megfelelő választásnak bizonyulna a jól kiépített infrastruktúra, az utak és a vasúthálózat közelsége révén, valamint a számos hazai és külföldi vállalat jelenléte is biztató a befektetők számára.

Az inđijai község már korábban is jó hírnévre tett szert az ügyintézés sikerességével és az építkezési engedélyek gyors kiadatásával.

A múlt héten még arról cikkezett a sajtó, hogy nagy valószínűséggel Szerbia kiesett a versenyből, és két másik ország, Törökország és Bulgária közül választ majd a német vállalat. A Volkswagen azonban cáfolta ezeket az állításokat.

Az ügyben érintettek és a szakemberek szerint is az autóipari vállalat beruházása nagy előnnyel járna Szerbiára nézve, hiszen ennek fényében számos infrastrukturális projektum is megvalósulhatna.

Szerbia ajánlata jelentős mértékben befolyásolhatja a gyáróriás döntését. Aleksandar Vučić kormányfő korábban úgy ítélte meg a helyzetet, hogy kevés esélye maradt Szerbiának, de mégis küzdeni fog az azért, hogy a Volkswagen Szerbiában nyissa meg az újabb üzemét.

A telekhely átadásával és az infrastrukturális beruházások révén az egész ország hatalmas előnyökre tehetne szert – írja a Novosti. A német ,,igen” azt is jelentené, hogy felgyorsítanák a belgrádi metró építését, Inđija pedig ipari központtá válhatna.

A végső döntést novemberben hozza meg a vállalat. A Volkswagen 2021-ig szeretné megnyitni az új üzemet, amelynek összértéke 1,4 milliárd euró, és 5000 munkást foglalkoztatna. A gyár évente 300 ezer járművet gyártana.

Bulgária, Románia, Törökország és Észak-Macedónia szerepel még a versenyben. Szerbia esetében problémát jelent az is, hogy nem teljes jogú tagja az Európai Uniónak, így kiviteli problémák merülhetnek fel, mivel a legyártott gépkocsiknak több mint a 90 százaléka külföldi ügyfelek számára készül.

Abban az esetben ha a Volkswagennek nem felel meg az Inđijai helyszín, Szerbia újabb javaslattal áll majd elő, mégpedig egy Jagodina környéki helyszínt kínál fel a német vállalatnak – írja a Novosti.