2024. március 29., péntek

Májusban érkezik az IMF

Siniša Mali: Az eddigi eredmények a bér- és nyugdíjemelés lehetőségét vetítik előre

Május elején Belgrádba látogat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, és két héten át folytat tárgyalásokat – jelentette be tegnap Siniša Mali pénzügyminiszter a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva. Szerinte az első negyedév pénzügyi eredményei a bér- és nyugdíjemelés lehetőségét vetítik előre, erről pedig szeptemberben dönthetnek.

„2019 első negyedében 15,8 milliárd dinár volt a többletünk, holott 19 milliárdos hiányt terveztünk, tehát majdnem 35 milliárddal nagyobb a teljesítményünk a tervezettnél. Ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy bér- és nyugdíjemelés lesz, de ha így folytatjuk, akkor szeptemberben megvizsgálhatjuk az emelés lehetőségét” – nyilatkozta Mali a Tanjugnak.

Mint mondja, a Valutaalap küldöttségével májusban elemzik a 2018. év eredményeit és mindazokat a tevékenységeket, melyeket együtt folytat a szerb kormány az IMF-fel, tehát a szerkezeti reformok eredményeit és mindazt, ami a pénzügyi stabilitás megtartását és a gazdasági növekedést szolgálja.

„Fontos, hogy az IMF és a Világbank közös jelentése olyan előrejelzést tartalmaz, mely szerint a szerbiai gazdaság növekedési rátája 2023 végéig 4 százalékos lesz, ami azt jelenti, hogy a társadalmi össztermékünk az időszak végére 21,1 százalékkal nagyobb lehet. A valutaalapi becslések szerint az egy főre eső GDP, amely 2018-ban 7207 dollár volt, 2023 végén 10.394 dollár lehet, ez pedig 44 százalékos növekedés. Az életminőség legfontosabb mutatója ez, és a becslések, hangsúlyozom, nem tőlem vagy valaki mástól erednek, hanem magától az IMF-től” – emelte ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a tavalyi 4,3 százalékos GDP-növekedés alapján Szerbia a tíz legjobb európai gazdaság közé került, és hogy minél erősebb a gazdasági tevékenység, annál több pénz kerül az államkasszába, és annál nagyobb lesz a bér- és nyugdíjemelés lehetősége. „Minden reformunk arra irányul, hogy minél rövidebb időn belül emelkedjen a szerbiai polgárok életszínvonala” – hangoztatta a miniszter.