2024. március 29., péntek

Esőben könnyebb elviselni

Már javában tart a tavasz, ami sosem számít kedvező évszaknak a pollenre érzékenyeknek. A fák virágai nyílnak, az allergiás tünetek pedig ezzel egy időben megmutatkoznak azoknál, akik érzékenyek rá. A fák virágzása fajtától függően csak 20–25 napig tart, de van, aki a nyáron virágzó fűfélékre és a kora ősszel nyíló gyomnövényekre is allergiás, így őket egészen késő őszig kínozzák a virágzások okozta nehézségek.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet Higiéniai és Környezetvédelmi Osztályának szakemberei körülbelül február elejétől novemberig minden nap figyelemmel kísérik a városban történő pollenkoncentráció alakulását, amit weboldalukon el is olvashatnak az érdeklődők, hogy felkészüljenek a pollenhelyzetre. A mintákat az Egészségvédelmi Intézet épületének tetején lévő pollengyűjtő berendezés segítségével gyűjtik be, majd a laboratóriumi feldolgozást követően határozzák meg a pollenszemcsék jelenlétét egy köbméternyi levegőben.

Tatjana Škorić okleveles biológus, az Egészségvédelmi Intézet illetékes szakmunkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy besorolásaik szerint háromféle értékkel jelzik a szemcsék koncentrációját, mely szerint az lehet alacsony, mérsékelt vagy magas.

Tatjana Škorić (Fotó: Patyi Szilárd)

Tatjana Škorić (Fotó: Patyi Szilárd)

– Ebben az időszakban történik a fás szárú növények 80 százalékának virágzása, tehát a levegőben most ezen virágok pollenjei találhatóak meg. A statisztikai adataink szerint az előző időszakban a nyírfa virágporának volt a legerősebb a koncentrációja a levegőben, ezt követte a kőrisfáé, majd a platánfáé és az égerfáé. Ezekből néhány már elvirágzott vagy múlóban van a virágzásuk. A juharfa már virágzik, a galagonya, a gyertyánfa, a mogyorófa, a citrusfélék, a tölgyfa virága is most nyílik, akárcsak a fűzfaféléké, amelyeknek alacsony az allergén hatásuk. Az eperfafélék pollenjének koncentrációja mindig nagyon magas a város környékén, de allergén hatásukat még nem vizsgálták ki eléggé. A diófa virágzása is most zajlik, azt követően pedig a fenyőfélék virágzása várható. A hársfélék majd májusban virágoznak, de az a hónap végére be is fejeződik – részletezte Tatjana Škorić.

A biológus elmondta, hogy a fák és a többi növény pollenétől védekezni nem lehet, de az esőzések segíthetnek átvészelni ezt a periódust, mert esős napokon mindig csökken a pollenszemek koncentrációja a levegőben. A szakemberek ilyenkor azt ajánlják, hogy a pollenre érzékenyek hazaérve mosakodjanak meg, mossanak hajat és ruhát is, hogy a szemcséket eltávolítva könnyebben átvészeljék ezt az időszakot.