2024. március 29., péntek

Egy vödör vízzel településeken át

A húsvét az az ünnepünk, amelynek dátuma évről évre változik a hold járásának függvényében. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy húsvét vasárnapot követően eljön a húsvét hétfő, így a lányok, nők, asszonyok nem ússzák meg a locsolkodást. Az utóbbi időben egyre többet hallunk hagyományaink megőrzésének fontosságáról, és arról, hogy egyik-másik szép szokásunk lassan-lassan eltűnik, viszont a húsvéti locsolkodás tradíciója a mái napig töretlen népszerűségnek örvend. Csoportosan vagy egyénileg, a kisfiúk az apjukkal, minden férfi igyekszik időt szakítani arra, hogy ezen a napon meglátogassa hölgyismerőseit vagy csak a szűkebb baráti és rokoni körébe tartozó nőket, hogy ott azután egy rövid kis locsolóverssel engedélyt kérjen a locsolkodásra.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A 2013-ban alakult szabadkai székhelyű Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület tevékenysége elsősorban a magyar népi kultúrára terjed ki, és nagy figyelmet szentelnek a hagyományok életben tartására. Ebből természetesen a húsvéti ünnepkör sem maradt ki, és az egyesület férfi tagjai a kezdetek óta a locsolkodást is külön odafigyeléssel igyekszenek megszervezni. Ahogy nőtt az egyesület tagjainak száma, úgy kellett bővíteni a meglátogatandó települések listáját is. Így ma már Királyhalmától Szabadkán át egészen Bácskossuthfalváig több településre látogatnak el, ahol a Talentum női tagjait zeneszó kíséretében egy vödör vízzel ajándékozzák meg. Lapunk kérdésére Szakács Tamás, a Talentum táncosa elmondta, hogy a fiúk reggel hétkor kerekedtek fel, és először Királyhalmára látogattak el.

– A körutunkat Királyhalmon kezdtük, és onnan mentünk Hajdújárásra, majd Palicsra, Nagyradanovácra, Szabadkára látogatunk el, és végül bácskossuthfalvi táncosaink kerülnek sorra. A lányok listája nagyon hosszú, az ifjúsági csoportunkból minden táncos lányunkat igyekszünk meglocsolni. Úgy terveztük, hogy körülbelül húsz helyre látogatunk el, de természetesen ez a szám útközben változik. Mi tízen vagyunk, a csoportunk az ifjúsági csoport táncosaiból áll – tudtuk meg Szakács Tamástól, aki azt is elárulta, hogy minden évben egy hagyományos locsolóverset adnak elő, viszont emellett mindig egy saját nótával is készülnek, aminek a dallama nem változik, viszont a szövege évről évre módosul. A csoport jó hangulatáról a Duhaj zenekar gondoskodik, amelynek tagjai maguk is a Talentum táncosai.

Lapunk munkatársai Nagyradanovácon találkoztak a Talentumos locsolkodókkal, akik akkor éppen a Brezovszki család nőtagjait látogatták meg. Lapunk kérdésére Brezovszki Anna elmondta, hogy édesanyjával közösen készültek a húsvéthétfőre.

– Édesanyámmal tojásokat festettünk, kalácsokat sütöttünk, és így vártuk a locsolkodókat. A talentumos fiúk voltak a negyedikek, akik meglocsoltak, és hagyományosan színes tojással is megkínáltuk őket – mondta Brezovszki Anna.