2024. április 25., csütörtök

Húsvéthétfő Szentmihályon

Lassan kiveszik a szervezett húsvéti locsolkodás hagyománya Bánátban. Persze, hogy húsvéthétfőn egyik-másik fiú azért még elmegy locsolkodni, de egyre ritkább az ilyen példa. Szentmihályon a motoros klub szervezésében húsvéti, közösségi játékkal próbálták ezt az idén is pótolni.

Haladi Norbert meglocsolta a lányokat  (Fotó: Kecskés István)

Haladi Norbert meglocsolta a lányokat (Fotó: Kecskés István)

Elmúltak az idők, amikor a legények – zeneszó mellett – járták a lányos házakat. Szentmihályon a legkisebbek körében próbálják újjáéleszteni ezt a hagyományt. Haladi Norbert ma három kislányt is meglocsolt. A jutalma pedig piros tojás volt.

– Sajnos ez a szokás olyan formában mint azelőtt, nem létezik. Nem is tudom, hogy a környéken valahol létezik-e. Próbáltuk ezt úgy föleleveníteni, hogy az énekesek, táncosok népviseletbe öltöztek és úgy locsolkodtunk, de azok az emberek, akik csinálták, már nem csinálják, a fiatalabbak pedig nem vették át tőlük. A faluban az utóbbi években ezen a napon közösségi találkozókat tartunk. Három éve a motoros klub vette át a szervezést. Szerintünk, ez is egy jó közösségi tevékenység, ami összeköti a gyerekeket, ideszoktatja őket hozzánk, jó alkalom az ünneplésre, társalgásra – mondta Lingli Mónika

A gyerekek számára most is különböző ügyességi játékokat szerveztek. A rendezvényt támogatta a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.