2024. április 25., csütörtök

Negyvenöt éves a művészképzés

Ünnepelt az Újvidéki Művészeti Akadémia – Húsz köszönőoklevél a sikeres együttműködésért

Ma az Újvidéki Művészeti Akadémia megalapításának 45. évfordulója napján és annak alkalmából az intézmény Multimediális Központjában dr.Siniša Bokan dékán, egyetemi tanár ünnepélyesen 20 intézmény képviselőjének nyújtott át a köszönőoklevelet. A sok évi sikeres együttműködésért erre az elismerésre érdemesült többek között a Matica srpska, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia, a Szerb Nemzeti Színház, az Újvidéki Színház, az Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága, az Isidor Bajić Zeneiskola, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi-Matematikai Kar, továbbá Tian Dzsen – Csedi a Kínai Népköztársaság felsőoktatási intézményei nevében átvette köszönő oklevelet.

Az ünnepségen a Drámai Tanszak szerb ajkú, másodéves növendékei a jelenlevőknek eljátszották A felvételi vizsga c. előadásuk egyik humoros jelenetét. A rendezvényen közreműködött az Újvidéki Művészeti Akadémia Kórusa.

A Vajdaság Autonóm Tartomány alapította Újvidéki Művészeti Akadémián jelenleg összesen 1135 egyetemi hallgató tanul 3 tanszakon – hallottuk a dékántól, aki az ünnepségen elmondta, hogy a 37 egyetemi programból 13 az alapfokú tanulmányok, 15 a mesterképzés és 7 a doktori képzés keretében végezhető el. Ezenkívül Terrakotta szobrászat néven megvalósul egy speciális egyetemi program, a tavalyi év óta pedig a Videojátékok tervezése négyéves, interdiszciplináris egyetemi programot is. Ezenkívül az Interaktív formatervezés, a Dzsessz-zene és a World music nevű innovatív egyetemi tanulmányok előkészítésén fáradoznak.

A művészeti akadémia vezetője hangsúlyozta, hogy az intézmény az Erazmus plusz csereprogram keretében nagy figyelmet szentel a nemzetközi együttműködésre. A folyó iskolaévben az Újvidéki Egyetem 14 kara között az Újvidéki Művészeti Akadémia a 2. helyet foglalja el aktivitás szempontjából. Az intézmény 45. születésnapjának megünneplését már megkezdte a múlt héten. Boris Isaković és Milan Vojnović tanárok osztályának végzős növendékei Na dnu címmel diploma-előadásként bemutatták Makszim Gorkij darabját, a Művészeti Akadémia Zenekara és Kórusa pedig koncertezett az újvidéki Zsinagógában és Belgrádban a Kolarac Központban.