2024. március 28., csütörtök

Hiánytermék lesz a cukor

A termelők 50 százalékkal kevesebb cukorrépát vetettek, mint tavaly

A szerbiai gazdák idén 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ez pedig 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly, ami azt jelenti, hogy a hozamtól függően Szerbia vagy alig tudja kielégíteni saját cukorigényét, vagy a cukor behozatalára kényszerül, kivitelre azonban biztosan nem marad, nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Milan Prostran mezőgazdasági szakértő. Mint hozzátette, a kiviteli kvóta az Európai Unió területére 180 ezer tonna cukor. Szerbia néhány évvel ezelőtt a kvóta növelését kérte, mivel akkor még több mint 100 ezer hektáron termeltek a gazdák cukorrépát, mondta Prostran, kiemelvén, hogy a rekordkivitel egy évben 700 ezer tonnát tett ki, míg Szerbia cukorigénye nagyjából 200 ezer tonna.

– Az európai piacon 2015-től sok minden megváltozott, akkor engedélyezték ugyanis a cukornádból készült cukor behozatalát, ennek előállítása pedig jóval olcsóbb, nem beszélve arról, hogy a cukornád évelő növény. A cukoripar és a cukorrépa termelés válságba jutott. A szerbiai gazdák helyzete idén nem volt egyszerű, hiszen a cukorrépa vetésének időszakában, márciusban, már aszály pusztított – fogalmazott Prostran.

Egyes becslések szerint ideális esetben a 30 ezer hektáron annyi cukorrépa teremhet, hogy abból 230-260 ezer tonna cukrot lehet előállítani, míg Szerbia cukorigénye 200 ezer tonna.