2024. április 25., csütörtök

Ismét élen az MK csoport

Miodrag Kostić vállalata tavaly félmillió tonna gabonát exportált

Szerbia tavaly összesen 2,9 millió tonna gabonát és olajnövényt szállított külföldre, ebből e nyersanyagok legnagyobb exportőrei, az MK csoport tagjai, élükön az Agroglobe céggel, több mint 500 000 tonnát – közölte az MK csoport.

A világon legelterjedtebb szántóföldi növénynek, a kukoricának a kivitelével Szerbiában nem kevesebb mint 195 vállalat foglalkozik, az export ötödét az Agroglobe és az MK csoport többi tagja végzi, azaz 239.138 tonnát értékesít a határokon kívül. 2018-ban a Dunán 765.000 tonna kukorica úszott ki külföldre, az országban termett többi fölösleget pedig vasúton, illetve teherautókon szállították ki. A legtöbb kukoricát Romániának adták el, ilyen tekintetben a második kereskedelmi partner Bosznia-Hercegovina, a harmadik Olaszország.

A szerbiai szójabab iránt tavaly Oroszország, Németország és Románia mutatta a legnagyobb érdeklődést. A 70.078 tonna kiviteli szójának majdnem az egyharmadát a Miodrag Kostić birodalmát képező MK csoport cégei exportálták.

Élen jártak a búzakivitelben is, a külföldön értékesített 1.202.317 tonna kenyérgabonából mintegy 200 000 tonnát ezek a vállalatok szállítottak ki a térség országaiba, valamint Romániába, Ausztriába és Olaszországba.

Közleményében az MK csoport kiemeli, hogy nemcsak a nyersanyagok, hanem a búzából gyártott késztermékek exportja tekintetében is a legjobbak között van. Tavaly 98 exportőrön keresztül összesen 176.112 tonna liszt került külföldre, legtöbbet, 22 000 tonnát az MK kötelékeiben működő kúlai Žito Bačka szállított ki.

„Az Agroglobe az idén fennállásának 15. évfordulóját ünnepli, és ez alatt a másfél évtized alatt a szerbiai agrárgazdálkodás egyik legnagyobb exportorientált cége lett. Megelégedésre különösen az ad okot, hogy a késztermékek kiszállításában is vezető szerepünk van, ez a stratégia pedig nemcsak a mi cégcsoportunk számára jelentős, hanem az egész országnak, mert nagyobb GDP-t eredményez” – állapította meg Božidar Kostić, az Agroglobe igazgatója.

Az MK csoport agrárdivíziója 27 000 hektáron több mint 15 fajta haszonnövényt termeszt. A termőföldek 40 százalékát öntözik, vagyis az országos átlagnál jóval nagyobb területet.