Rétes, fagyi, rétesfagyi

Harmincéves a temerini Hofy Cuki cukrászda

szb

2019. április 20., 19:15

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A mezőváros forgalmas, Népfront utcájában várja vendégeit Hoffmann Árpád messze földön híres, Hofy Cuki névre keresztelt cukrászdája. A fagylaltidény kezdetének apropóján, na meg a közelgő, három évtizedes születésnapi jubileum alkalmából meglátogattuk őket, elbeszélgettünk arról, hogy vidékünkön hogyan alakulnak a nyalánkságipari trendek, mi számít divatosnak, mely édességeket szeretjük jobban…

Hoffmann Árpád (Fotó: Ótos András)

Hoffmann Árpád (Fotó: Ótos András)

Hoffmann Árpád harminc évvel ezelőtt döntött úgy, hogy szülei támogatásával cukrászkodásnak „adja a fejét”. A családi vállalkozás azóta hatalmasat fejlődött, az elmúlt 17 évben pékséggel bővítették az üzletet, a cukrászda neve ma Vajdaság-szerte ismerősen cseng a fülekben. Legtöbbünk hallott már róla, és ha még nem is jártunk ott, a nevet természetszerűen összekötjük Temerinnel. A település egyik márkanevévé nőtte ki magát, azok, akik errefelé járnak, és szeretnének benyalni egy igazán finom fagyit, egész biztosan ide fognak benézni.  – A Hofy Cukiban a fagyiszezon megkezdődik amint kitavaszodik. Főzött, kézi készítésű fagylaltot kínálunk, az alapanyagot – a tojást, a tejszínt, a cukrot és margarint – felfőzzük 87 fokra, pasztőrözzük. A gép felfőzi, lehűti, ez a massza lesz a tejes „alapfagylalt”. A gyümölcsös ízek vízből meg gyülmölcsből készülnek, ugyanilyen módon. Mások porból készítik a fagyit, vízhez hozzászórják. Nálunk alapkínálatban 24 fagylaltíz van, de főszezonban, augusztusban ez a szám a 40-et is elérheti. Hetente cseréljük az ízeket, újítunk, de a hagyományos ízek – a vanília, a rum, a csokoládé és a mogyoró – továbbra is a legkeresettebbek. Itt van a Ferrero Rocher, a Raffaello, a Nesquik és a hasonló keverékek, gyümölcspasztából, csokoládés-kekszes reszelékből készített fagyik, ezek az újabb „találmányok”. Az idei szezon újdonságai Magyarországról érkeznek: rétesfagyi és túrófagyi. Az ilyesmi általában nem lesz túl népszerű, ugyanúgy mint korábban a rizses vagy a mákos fagylalt – magyarázta Árpád.

Noha szakmáját tekintve cukrász, a Hofy Cuki tulajdonosa mostanában csak ritkán veszi ki részét a „konyhai munkából”. Három évtizeddel ezelőtt a cukrászmunka oroszlánrészét ő vállalta, most segítségként itt van Edina és Emese, meg még 16-an, akik a finoms

Noha szakmáját tekintve cukrász, a Hofy Cuki tulajdonosa mostanában csak ritkán veszi ki részét a „konyhai munkából”. Három évtizeddel ezelőtt a cukrászmunka oroszlánrészét ő vállalta, most segítségként itt van Edina és Emese, meg még 16-an, akik a finomságokat elkészítik. Jobb éveik is voltak már, olykor 40-en is dolgoztak itt. Az alkalmazottaknak besegít a tulajdonos felesége is, ő a cukrászdában eladó. Hoffmann Árpád lányai még tanulnak, apjuk őszintén reméli, hogy rájuk hagyhatja majd a bizniszt. (Fotó: Ótos András)

A Hofy Cuki tortájának kilója 900 dinár, nagyobb megrendelés esetén 750-800. Az aprósütemény 80–180 dinár, a tortaszelet ára 150–170 a krempite 80 dinár, a baklava 100 dinárba kerül. Egy nagy fagylaltgombóc ára 70 dinár. (Fotó: Ótos András)

A Hofy Cuki tortájának kilója 900 dinár, nagyobb megrendelés esetén 750-800. Az aprósütemény 80–180 dinár, a tortaszelet ára 150–170 a krempite 80 dinár, a baklava 100 dinárba kerül. Egy nagy fagylaltgombóc ára 70 dinár. (Fotó: Ótos András)

A Hofy Cuki 1989. június 15-én nyílt meg (Fotó: Ótos András)

A Hofy Cuki 1989. június 15-én nyílt meg (Fotó: Ótos András)

A tortakínálatban is a hagyományos finomságok érvényesülnek leginkább, a mogyorós, a csokoládés, a vaníliás, a dobos- és a grillázstorták a menők. Ezek közül is csokis tortából és dobostortából adnak el legtöbbet. Itt is fújnak modern cukrászszelek, kínálnak Ferrero Rocher, Nesquik- és plazmatortát. Ez utóbbit a magyarországiak különösen érdekesnek tartják. – Születésnapokra, lakodalmakra, megrendelésre sütjük a tortákat, és az aprósüteményeket is, mostanában svédasztal szokta várni az ünneplőket, úgyhogy sok fajtát rendelnek egy-egy eseményhez. A tortára rajzolt vagy „kigyúrt”, ehető rajzfilmfigurák is népszerűek – hallottuk.

A pékségben mindenféle különleges kenyeret és sok minden mást – réteseket, bureket stb. – is sütnek, de akárcsak az édességek viszonylatában, itt is a hagyományos készítmények a legkelendőbbek – az egyszerű, fehér kenyérből fogy el legtöbb. – Ha sokfélét csinálunk, sok megmarad, ami nem éppen kifizetődő – magyarázta.

Temerinben régen vagy harminc, sarki kisbolt működött, mára a bevásárlóközpontok és a láncolatok eluralták a piacot, a településen legfeljebb 4-5 kisbolt maradt. A nagyobb boltok maguknak sütik a kenyeret, beszállítani többé nemigen fizetődik ki. Igyekszünk, munka van, a legnagyobb gond a cukrász- és pékhiány. Külföldre mennek dolgozni, senki sem akar itt maradni. A fiatalokat kellene betanítani, próbálom is, de hosszú távra senki sem akar maradni. Hogy mikor kezdenek majd visszajönni, nem tudom – mondta Árpád. Az otthoni sütés, azaz a feketén cukrászkodók is gondot okoznak, hozzájuk nem jár a felügyelőség, ők nem kötelesek fizetni egy-egy termékminta ellenőrző elemzéséért 3-4 ezer dinárt, sem a munkabiztonsági bizonylatért havonta 12 ezer dinárt, sem a HACCP szabványtanúsításokért 70 ezret minden évben. És hol van még az adó meg minden egyéb terhelés.

A Hofy Cuki finomságait a következő újvidéki boltokban, kiskereskedésekben vehetjük meg: Jugovićevo (Oblačić Rade utca 36.), Moj market (Aleksa Šantić utca 50.), a Market Tina két üzletében (Janko Čmelik utca 108. és Párizsi kommün utca 52.), a LM-LP boltban (Starina Novak utca 17.), az Iva kereskedés két Ćirpanov utcai boltjában (33-as és 42-es számok), Market Biber (Miša Dimitrijević utca 89.), Naš Market Kami (Ćirpanov utca 23.), Taki NS (Cirill és Metód utca 68.), továbbá az M Market nyolc boltjában – Pál pátriárka, azaz a Zombori sugárút 24., illetve 113. alatt, a Banija utca 32. alatt, a Zombori utca 17. alatt, az Alsó Sajlovo utca 120., valamint Veterniken két utcában – a Vladimir Matijević utca 2. és 29. alatt, továbbá a Bojović vajda utca 39. alatt.
Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége