2024. április 19., péntek

Torma, nem csak húsvétra

Egy bácsfeketehegyi tormafeldolgozó vállalkozás története

Torma nékül a húsvéti sonka és tojás elképzelhetetlen. A bácsfeketehegyi Perlaki család több mint húsz éve kezdett tormatermesztéssel foglalkozni, és a családi vállalkozás mára Futura Kft. elnevezéssel az ország legnagyobb tormatermelő és -feldolgozó vállalatává nőtte ki magát. Szóval, ha valaki boltban vesz tormát, akkor esélye van arra, hogy az ő termékük kerül a húsvéti asztalára.

A hűtőházban sokáig eláll a nyers torma (Fotó: Lakatos János)

A hűtőházban sokáig eláll a nyers torma (Fotó: Lakatos János)

A Perlaki család az 1980-as végén kisebb mennyiségben kezdett tormatermesztéssel foglalkozni – mondta el lapunknak dr. Perlaki Zoltán, a vállalat igazgatója. A torma felvásárlására egy szlovén céggel kötöttek szerződést, de két év után közbeszóltak a délszláv háborúk és az embargó. A megtermelt torma a nyakukon maradt, és ekkor jött az ötlet, hogy feldolgozzák. Ez nem jött össze, így egy ideig szüneteltek a torma termesztésével. 1995-ben megalapították a Futura Kft.-t és ismét megpróbálkoztak a tormatermesztéssel, de kisebb területeken. Ezzel párhuzamosan a feldolgozással is kísérleteztek. Kezdetben egy verbászi cég forgalmazta a üveges tormájukat, majd az Újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon igen komoly megrendelést kaptak egy belgrádi cégtől. Ekkor indították be a csomagolóvonalat, és alakították ki a megfelelő feltételeket. Kiderült, hogy nincs elegendő mennyiségű tormájuk, ezért az első években a saját tormájuk mellé magyarországi tormát is vásároltak. Emellett a termelési felületet is folyamatosan növelték, így a 2000-es évek elején eljutottak a 165 holdas, maximális termelőfelületig. Ekkora mennyiségű torma tárolása és feldolgozása már nagy kihívás volt, így a termelés növelésével párhuzamosan korszerűsítették és bővítették a gyárat, valamint hűtőházat létesítettek.

A Futura termékei (Fotó: Lakatos János)

A Futura termékei (Fotó: Lakatos János)

Ez nem volt könnyű időszak – mesélte Perlaki, hiszen a fejlesztést csak banki kölcsönökből tudták megvalósítani, viszont a bankok nagyon rossz feltételek mellett hiteleztek. Ezt tetézte a gazdasági világválság, ami miatt drasztikusan visszaesett a kereslet. Egy rövid ideig az is kérdéses volt, hogy fennmarad-e a cég. Végül sikerült kilábalniuk a bajból és 2016-tól egy új fázisba léptek. Bővítették az öntözőrendszert, új gyártóvonalakat létesítettek, új termékeket vezettek be, valamint új vevőket szereztek a hazai és a külföldi piacokon. Így a Futura Kft. a szerény kisvállalatból, hazai és nemzetközi szinten is, komoly feldolgozóvá nőtte ki magát. A torma mellett  uborkát, céklát, paprikát dolgoznak fel, készítenek kevert salátákat, meggy- és szilvakompótot, ajvárt és lekvárokat. Ami a cég terveit illeti, komolyan munkálkodnak a kivitel mennyiségének növelésén. Jelenleg tormát szállítanak az EU-ba, valamint Oroszországba és Fehéroroszországba, de az idén szeretnék elérni a kazahsztáni piacot is.

Perlaki elmondta, hogy vidékünkön a tormafogyasztás szezonális jellegű. Húsvét környékén és télen van iránta kereslet, nyáron viszont nagyon kevés fogy belőle. Nem így van ez az orosz piacon, ahol egész évben van rá kereslet. Talán felénk is több tormát ennének az emberek, ha tudnák, hogy mennyire egészséges.

A torma termesztéséhez feltétlenül szükséges az öntözés (Fotó: Lakatos János)

A torma termesztéséhez feltétlenül szükséges az öntözés (Fotó: Lakatos János)

– A torma illóolajakat tartalmaz és nagy mennyiségű C-vitamint, többet, mint a paprika. A torma erejét egy különleges vegyület adja, amit szinigrinnek hívnak. Ezt a gyökér tartalmazza, és amikor elkezdjük reszelni, akkor a sejtfal megsérül és aktiválódik egy enzim, amelynek a hatására a szinigrin 9 összetevőre bomlik. Ezek közül az allil-izotiocianát a domináns, s ez adja a torma erejét. Ez egészen más erősségi forrás, mint a paprikánál, ahol a kapszaicin adja a csípősséget. Az allil-izotiocianátnak igen magas antimikotikus és antibakteriális hatása van, s ezért a tormát kerti penicillinnek is hívják. Kihatással van a légúti megbetegedések gyógyítására, fogyasztásával növekszik a gyomorsav aktivitása, vagyis étvágynövelő. Emellett az emésztés során serkenti a bélműködést – fogalmazott Perlaki, majd hozzáfűzte, hogy a tormagyökeret különböző tinktúrák készítéséhez is használják, ugyanis jó hatással van a koleszterinszintre is.

A torma számos jó tulajdonsága mellett azt is érdemes tudni, hogy a felénk termesztett torma igen jó minőségű – számolt be az igazgató. Eredetileg Keletről származik, de Európában elsőként a történelmi Magyarország területén honosodott meg. Itt kezdték elsőként termelni, és a magyarországi torma Európa-szerte ismert. A tormafajták fel vannak osztva déli és északi típusokra, a termelési helytől függően. A déli típusok (pl. törökországi) nagyon erősek, az északiak viszont kevésbé erősek, jobb a zamatuk. A mi vidékünkön termesztett torma egy különleges helyi fajta, amit a szakirodalom újvidéki vagy bajsai tormaként emleget. Ennek van ereje, de nem olyan vad, mint a déli tormáké. Ebből egy harmonikus ízvilágú termék készíthető, ami miatt a XVIII–XIX. században az itteni tormát szállították Bécsbe és Pestre – mesélte Perlaki, majd azzal folytatta, hogy a bácsfeketehegyi talaj és időjárás minden szempontból megfelel a torma termesztésére. Az itteni tormának különleges íze van, és pl. Oroszországban minőségjavítóként adják az ottani tormákhoz.