2024. április 23., kedd
ASZTALITENISZ-VB, BUDAPEST

Egy hétig Budapest lesz a világ pingpongfővárosa

Régi és új arcok képviselik Szerbiát és Magyarországot – Surján egyéniben a legjobb 32-t tűzte ki céljául

Vasárnap kezdődik az 55. egyéni asztalitenisz-világbajnokság Magyarország fővárosában. A megmérettetésen 141 ország 579 versenyzője áll asztalhoz. Az április 21-étől 28-áig tartó eseményt a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban rendezik, a vb hírlevele szerint a helyszínen mintegy ötvenezer, televíziós közvetítéseken keresztül pedig világszerte 500 millió néző követheti az eseményt. A verseny első két napján előselejtezőket rendeznek, 23-án rajtolnak a főtáblás mérkőzések, a döntőket pedig 27-én és 28-án játsszák. Egyéniben 128-as, párosban pedig 64-es lesz a főtábla. A férfiaknál 246 játékos selejtezik, a nőknél 180 személy pályázik a kiemeltek mellett fennmaradt 64 helyre.

Budapest negyedszer lesz házigazdája a sportág csúcsversenyének, ebből fakadóan érthető a hatalmas érdeklődés, s a játékosokkal szemben állított elvárások sem kicsik. Magyarországot hét női és hat férfi pingpongozó képviseli, a szövetségi kapitányok pedig bíznak abban, hogy a hazai közönség extra motivációt ad az asztaliteniszezőknek.

Bátorfi Zoltán a női együttest vezeti a tornán. „Múlt héten Mátraházán készültünk, erre a hétre pedig már a fővárosba költöztünk, ahol az amerikai válogatottal edzettünk. Nagyon elégedett vagyok a felkészüléssel, jól sikerült, mindenki jól bírta. Az elmúlt napokban már könnyebb munkát végeztünk, csak finomhangoltuk a dolgokat” – mondta Bátorfi. A nőknél a magyarok kedvező helyzetből indulhatnak, hiszen Póta Georgina, Pergel Szandra és Madarász Dóra is a főtáblán kezd. A selejtezőből Bálint Bernadett, valamint két 19 éves fiatal, Hartbrich Leonie és Fehér Orsolya próbál majd minél messzebbre jutni. A férfiaknál egyesben minden magyar pingpongos a selejtezőből indul. Majoros Bencének, Ecseki Nándornak, Lakatos Tamásnak és Szudi Ádámnak reális esélye van táblára jutni, a 16 éves András Csaba és a 18 éves Juhász Patrik pedig értékes tapasztalatokat szerezhet a felnőttvilágversenyen.

Párosban bármi összejöhet              

A szerb női válogatott tegnap utazott el a vb helyszínére. A bácsföldvári Surján Szabina lapunknak elárulta, hogy a versenyt megelőzően Horvátországban készültek. A csapatot Surján mellett Izabela Lupulescu és Andrea Todorović alkotja, mindhárman a selejtezőből indulnak. „Nagyon erős a mezőny, ez itt már nem az ifi korosztály. Reménykedem abban, hogy jól fogok teljesíteni, egyéniben szeretnék a legjobb 32-be jutni” – mondta Surján.

A férfiak sincsenek egyszerű helyzetben, egyéniben Aleksandar Karakašević, Marko Jevtović és Pető Zsolt küzdenek piros-kék-fehér színekben. Bár egy-egy bravúros eredmény elképzelhető az egyéni számokban, párosban nagyobb eséllyel pályáznak az európai versenyzők az érmekre. A nőknél Surján Lupulescu oldalán áll asztalhoz, a férfiaknál pedig a Jevtović/Pető kettős harcol majd. Vegyes párosban a már megszokott Karakašević/Lupulescu duó a 25. helyen lett kiemelve, de Pető és Todorović is indul ebben a számban.

A magyarországi képviselők közül Póta svéd társával, Matilda Ekholmmal bármire képes lehet. A tavalyi kontinensviadalon bronzérmes duó az ázsiaiak ellen is okozhat meglepetést. „Sok függ attól, hogy mennyire lesznek egymásra hangolva, milyen formában lesznek” – fogalmazott Bátorfi Zoltán. Pergel és Madarász 13. kiemelt lesz, 2017-ben a nyolcaddöntőig jutottak. A férfiaknál az Ecseki/Szudi pár ötödik kiemeltként rajtol. A férfiválogatott szövetségi kapitánya, Aranyosi Péter úgy fogalmazott, óriási teljesítmény lenne, ha bejutnának a legjobb nyolcba. Vegyesben Pergel Szudi mellett, Madarász pedig Ecsekivel pingpongozik együtt.

A világbajnokság egyben pontszerző verseny is, így a ranglistapontok fontosak lehetnek az olimpiai kvalifikáció szempontjából.

Erdélyi új szerepkörben

Szerbiából nem csak a korábban említett hat játékos utazik, ugyanis az UCAM Cartagenával nemrégen spanyol kupát nyerő Assis de Souza Erdélyi Szilvia a spanyol női válogatott kapitányaként szintén ott lesz a vb-n. A csókai asztaliteniszező elmondta, hogy nagyon sűrű volt a csapat programja, hiszen a lányok szinte megállás nélkül játszották a bajnoki, illetve kupameccseket. A nők Barcelonában a férfiválogatottal együtt edzettek, tegnap pedig már a budapesti teremmel is megismerkedtek. A spanyoloknál Maria Xiao és Galia Dvorák is a főtábláról rajtol egyéniben, a magyar fővárosban ott lesz a fiatal Sofia Xuan-Csang és Ana Garcia is.

 A címvédők

A magyar és a szerbiai indulók mellett érdemes egy pillantást vetni a végső esélyesekre is. A címvédők névsorában – nem túl meglepő módon – csak ázsiaiak szerepelnek. A férfiaknál 2015-ben és 2017-ben is Ma Long diadalmaskodott, a nőknél pedig Ding Ninget nem tudják letaszítani a dobogó tetejéről. Az európaiak közül Timo Boll a legelőkelőbben rangsorolt, ő ötödik kiemeltként vág neki a tornának, a tízben ott van még a brazil Hugo Calderano is. A nőknél a romániai Szőcs Bernadett a 14., az osztrák színekben versenyző Sofia Polcanova pedig a 15. kiemeltként rajtol.

Címvédők, férfi egyes: Ma Long (kínai), női egyes: Ding Ning (kínai), férfi páros: Fan Csen-tung, Hszü Hszin (kínai), női páros: Ding Ning, Liu Si-ven (kínai), vegyes páros: Josimura Maharu, Isikava Kaszumi (japán).