2024. március 28., csütörtök

Megkezdődött az elnökválasztás Észak-Macedóniában

Elnökválasztás kezdődött ma Észak-Macedóniában, az urnák reggel 7 órakor megnyíltak. Az 1,8 millió szavazásra jogosult állampolgár 19 óráig adhatja le voksát.

Az ország államfői tisztségére három elnökjelölt pályázik. Gjorge Ivanov korábbi köztársasági elnök már kétszer is betöltötte ezt a posztot, így nem indulhatott újra a versenyben.

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) Stevo Pendarovski NATO-főtárgyalót, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) Gordana Siljanovska-Davkova párton kívüli egyetemi tanárt, míg az albán kisebbségi pártok a független Blerim Rekát javasolták a posztra.

Amennyiben az első fordulóban nem lesz győztes, akkor két héttel később, május 5-én második fordulót tartanak, amelyen már csak a legtöbb szavazatot összegyűjtő két jelölt indul.

A közvélemény-kutatások szerint egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét az első körben, így bizonyosra vehető, hogy második forduló is lesz. A felmérésekből az sem látszik egyértelműen, hogy melyik jelölt szerezheti meg a voksok többségét, ugyanis mindkét befutó jelölt támogatottsága 30 százalék körül mozog, az albán kisebbségi jelölt pedig várhatóan a szavazatok 7-8 százalékát szerzi meg.

Az elnökválasztás előzetes eredményei már vasárnap éjfél körül várhatók, míg a hivatalos végeredményeket szerdáig hozzák nyilvánosságra.