2024. április 24., szerda

Folytatják a tüntetést

Az ellenzék képviselői párbeszédet szeretnének a hatalommal, erre május 4.-ig adtak határidőt

Az ellenzéki pártok és szimpatizánsaik, illetve a kormány és az államfő lemondását követelők december óta minden szombaton utcára vonulnak. Az eddigi legnagyobb tiltakozáson kb. 20 ezren vettek részt, míg az utóbbi hónapokban Belgrádban átlagosan 5000-8000 ember vonult utcára.

Tegnap bemutatták a szakértői csoportot, amely a kormányzó felekkel tárgyalna a jövőben a Szerbiai Rádió és Televízió, a Vajdasági Rádió és Televízió, továbbá a REM – az elektronikus médiumok ellenőrző testülete –, valamint az egyéb illetékes szervek jövőbeni működését illetően.

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és az Elektronikus Médiumok Független Csoportja szintén részt kíván venni a kormányzó szervekkel folytatott dialógusban.

Boban Stojanović kiemelte: Aleksandar Vučićnak egyszer be kell látnia, hogy a párbeszéd szükséges és mivel nem kaptunk választ tőle, folytatjuk tiltakozó megmozdulásunkat.

Miodrag Simović, az 1 az 5 millióból elnevezésű megmozdulás egyik szervezője hozzátette: folytatjuk a harcot, minden lehetőséget figyelembe véve.

Ha a párbeszéd nem kezdődne el a megadott dátumig, a Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés elfoglalja a Pionír Parkot és úgynevezett  „szabad zónát” alakít ki.