2024. április 25., csütörtök

Bemutatta szakértői csoportját az ellenzék

A belgrádi tüntetésen elhangzott, az ellenzék tárgyalni kíván, nem ultimátumot adni

Szombaton ismét megtartották Belgrádban a Mindenki egyként-1 az 5 millióból elnevezésű polgári tüntetést, ahol ezúttal is részt vettek az ellenzék képviselői.

A tiltakozók este hat órakor a Terazije-kútnál gyűltek össze, ahol Branislav Lečić színész, a Demokrata Párt tagja intézett beszédet a tömeghez.

A beharangozottakkal összhangban bemutatták a szakértői csoportot, amely a kormányzó felekkel tárgyalna a jövőben a Szerbiai Rádió és Televízió, a Vajdasági Rádió és Televízió, továbbá a REM – az elektronikus médiumok ellenőrző testülete –, valamint az egyéb illetékes szervek jövőbeni működését illetően.

A tárgyalócsoport tagjai: Čedomir Čupić, Snježana Milivojević, Dušan Vučićević, dr Jovanka Matić és Boban Stojanović politológusok és egyetemi tanárok, továbbá Srđan Dragojević rendező, Vukašin Obradović újságíró és Zoran Gavrilović, a BIRODI társadalomkutatási iroda képviselője.

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és az Elektronikus Médiumok Független Csoportja szintén részt kíván venni a kormányzó szervekkel folytatott dialógusban.

Branislav Lečić beszédében kihangsúlyozta, az ország mély politikai válságban van, amelyért Aleksandar Vučić a felelős. Felszólította a szerb elnököt, hogy térjen vissza a joguralom és a törvényesség koordinátái közé, amelyet a szakértőkből álló csoport határoz meg.

Az ellenzék, mint ismeretes, az április 13-án megrendezett naggyűlésén előterjesztette követeléseit, miszerint alakuljanak meg a hatalom és az oppozíció közös testületei, amelyek megfogalmazzák az igazságos választások alapfeltételeit, továbbá ideiglenesen felváltják az SZRTV, a VRTV és a REM vezetőségét.   

A tiltakozók csoportja békés felvonulással a Szerbiai Rádió és Televízió épülete előtt fejezte be a tüntetést, ahol megtartották a "Szabad híradó" performaszot is.