2024. április 25., csütörtök

Svájci csokigyár nyílik Újvidéken

Az ötéves beruházási ciklusban 50 millió eurót terveznek befektetni

A Barry Callebaut svájci illetékességű csokoládégyártó egyetértési megállapodást írt alá a szerb kormány és Újvidék város képviselőivel újvidéki gyárának kiépítéséről. Ez lesz a vállalat első beruházása Délkelet-Európában. A Beta hírügynökség értesülései szerint a gyár éves kapacitása kezdetben meghaladja az 50 ezer tonnát, míg az ötéves beruházási ciklusban 50 millió eurót terveznek befektetni a termelési részlegbe. A tervek szerint a gyár 2021-ben kezd el üzemelni.

A vállalat vezetőségét az egyetértési megállapodás aláírása előtt Aleksandar Vučić köztársasági elnök is fogadta. Egy héttel ezelőtt Vučić a Szerbia jövője államfői kampánykörút keretében Újvidéken megtartott nagygyűlésen már bejelentette, hogy a tartományi székvárosba hamarosan egy nemzetközi tekintélynek örvendő édességipari vállalat érkezik, ám akkor még nem árulta el, hogy melyikről van szó.

Antoine de Saint-Affrique, a Barry Callebaut vezérigazgatója elégedetten számolt be a vállalat délkelet-európai jelenlétéről, majd reményét fejezte ki, hogy az újvidéki beruházás beváltja a hozzáfűzött reményeket, amelyek szavai szerint igencsak nagyok. Újvidék tökéletes beruházási célpont: Szerbia második legnagyobb városa, egyeteme tekintélynek örvend és mindez lehetővé teszi, hogy az édességipari vállalat hozzáférjen a sikeres termelés és üzletelés alapfeltételeként megjelenő erőforrásokhoz, értékelte Antoine de Saint-Affrique.

A Barry Callebaut egyik alapelve és stratégiája a növekedés okos irányítása, ennek szellemiségében pedig az újvidéki gyárban előállított termékeket eljuttatják a térség egyéb országaiba, emelte ki a svájci csokoládégyártó vezérigazgatója, mondván, hogy a délkelet-európai piac igencsak vonzó a vállalat számára, az elmúlt években ugyanis jelentős növekedés valósul meg ebben a térségben.

A Beta hírösszeállítása szerint a szóban forgó vállalat éves forgalma a 2017/18-as költségvetési ciklusban 6 milliárd eurót tett ki. A világ egyik vezető csokoládégyártójáról van szó, amelyik nemcsak a végterméket állítja elő, hanem a nyersanyag, a kakaó termelésében is érdekeltsége van, de különböző töltelékeket, illetve félnyersanyagokat is felkínál további feldolgozásra. A vállalat egyebek mellett étcsokoládé-bevonót, fehér csokoládé, karamella ízű és színezett csokoládébevonót, továbbá csokoládéval bevont gabonagolyókat, valamint tortadíszeket kínál fel.

A Barry Callebaut rendszeréhez világszerte 30 országban 60 termelési részleg tartozik, alkalmazottainak száma pedig meghaladja a 11 500-at.

A vállalat honlapja szerint a világban előállított csokoládéalapú termékek 25 százalékában található meg a Barry Callebaut rendszeréből származó kakaó, vagy az abból előállított félnyersanyag. A honlapon ugyanakkor azt is kiemelik, hogy a vállalat a méltányos kereskedelem alapelvei tiszteletben tartásának az elkötelezettje, így fontosnak tartja, hogy a kakaótermelés során ne zsákmányolják ki a fejlődő országok társadalmait, illetve a termelés a közösségek fejlődésének az egyik motorja legyen.