2024. március 29., péntek

A szép, rendezett környezetért

Földnapi munkaakció a környezetvédelem jegyében a pacséri általános iskolában
Munkaakció a pacséri iskola körül (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Munkaakció a pacséri iskola körül (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola diákjai tanáraikkal, valamint kisújszállási és bácsalmási vendégekkel kiegészülve, illetve több szülő közreműködésével csinosították ki a tanintézmény környékét. Virággal ültették be a kertjeit, kifestették az udvar padjait, virágtartóit a Föld napja alkalmából. A megmozdulás amellett, hogy hasznos és eredményes volt, az ismerkedés és a barátkozás jegyében telt. A munkaakció előtt az iskola csarnokában több környezetvédelmi témában megfogalmazott, számítógépes prezentációval kísért diákmunka hangzott el, amiket valamennyi diák meghallgatott. Az előadásokat több tagú zsűri értékelte, aminek mások mellett Kiš Piger Jelena, a tartományi oktatási titkárság tisztségviselője is a tagja volt. Méhészkei Kiss Gizella, a pacséri iskola igazgatónője kérésünkre elmondta, hogy a munkaakció és a környezetvédelmi előadássorozat egy négynapos programsorozatra tette fel a koronát.

– Szerdán a környezetvédelemre és a környezetünk rendezésére igyekeztünk felhívni a diákjaink figyelmét. Vagyis arra, hogy kis tettekkel, nem nagy befektetéssel, pozitív hozzáállással jelentős változásokat érhetünk el a környezetük szépítése, megóvása terén. A nap első felében a diákok prezentációkat mutattak be társaiknak, és ehhez kapcsolódóan egy plakátversenyt is hirdettünk – nyilatkozta az igazgatónő. A 250 résztvevő diák és tanár azon munkálkodott ez után, hogy felfrissítse a tanintézmény udvarát és az utca felőli parkját, a legerősebb fiúk pedig komposztládát szerkesztettek szakfelügyelettel.

– Múlt évben már elkezdtünk egy fűszernövénykertet kiépíteni, szintén több tanintézmény diákjának a bevonásával, a virágoskert azon részében új növényeket is ültettek tanulóink. Emellett régi kivágott fák tuskói kerültek az iskola utca felőli parkjába, amiken kisdiákjainknak köszönhetően sziklakerti növények kaptak helyet. A felsős tanulók ecsetet ragadtak, és átfestették az udvarban található padokat, virágtartókat, a legidősebbek pedig a focipályaként is használatos kézilabdapálya vonalait frissítették fel, és megfonták a kapuk hálóját – nyilatkozta az igazgatónő, aki köszönetet mondott az iskola egykori diákjainak, hogy segítettek felállítani a Magyar Nemzeti Tanács támogatásából származó mászókával, csúszdával ellátott játszótéri elemet. A bácsalmási csapatot Fitos Roland testneveléstanár vezette, Pacsér testvértelepülésének küldöttségét, illetve a kisújszállási Arany János Általános Iskola csapatát pedig Német Marianna tanárnő kísérte.

– Ezúttal iskolánk hatodikos, hetedikes és nyolcadikos diákjai kaptak lehetőséget a pacséri vendégeskedésre. Az eddig bevált gyakorlat szerint a gyerekek családoknál vannak elszállásolva. A közeljövőben ismét meglátogatjuk Pacsért az újratelepítés évfordulóján, illetve rendszeres résztvevői vagyunk a református egyház nyári táborának is – nyilatkozta Német Marianna, a kisújszállási csapat vezetője. A vendégek kedden egy tartalmas program erejéig Telecskán jártak, ahol a falu tájházát tekintették meg, és egy libafarmra is ellátogattak. A tájainkra jellemző tárgyakkal, hagyományos viselettel, bútorzattal ismerkedhettek meg, és régi falusi étkeket készítettek, illetve fogyaszthattak, például libazsíros kenyeret és babpaprikást. A húsvét alkalmával tojást festettek, és ez után egy régi tárgyak felismeréséből szervezett vetélkedőn bizonyíthattak.

A munkaakcióval fűszerezett szerdai nap ebéddel folytatódott délben, majd a felsős tanulói csoportok logikai feladatok mentén matematikából, kémiából és fizikából mérték össze rátermettségüket és tájékozottságukat. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a megoldandó feladatok a hagyományostól eltérően más szemszögből igyekeztek megközelíteni a matematikai tudomány-területeket. A feladatok összeállításában a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a logikus gondolkodásra, és a siker érdekében történő csapatok közötti együttműködésére. A nap végére pedig egy közös aerobikedzés lazította el a vetélkedőben megfáradtakat. A pacséri Moša Pijade Általános Iskola a határokon átívelő programja támogatásának reményében vett részt a tartományi oktatási titkárság, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatain.