2024. április 23., kedd

Tojásfaállítás

Látványos húsvéti akciót valósított meg a kishegyesi Dália kézimunkacsoport
A Dália tagjai lelkesen díszítették a tojásfát (Lakatos János felvétele)

A Dália tagjai lelkesen díszítették a tojásfát (Lakatos János felvétele)

Egy húsvéti hagyományokhoz kötődő látványos akciót valósított meg a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Dália Kézimunkacsoportja. A művelődési otthon előtti parkban egy száraz fát állítottak fel, amit húsvéti tojásokkal díszítettek fel. Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a csoport tagjai már hosszú ideje készültek a faállításra.

– A tojásfa állítása Zsidai Erzsébettől, a Nők Kishegyesi Fórumának elnökétől ered. A fát a művelődési ház parkjában állítottuk fel, és ezt díszítettük fel húsvéti tojásokkal. A kézimunkacsoport tagjai 400 tojást festettek be különböző technikákkal. Olyan hagyományos eljárásokat alkalmaztak, mint hagymafestés, virágminták, fűminták, stb. A tojásokat már hetek óta készítették, és közösen díszítettük fel a tojásfát – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a felállításra kerülő kiszáradt fát még januárban kivették. A fára kifújt tojások kerültek, amit a Dália tagjai gyűjtöttek össze a főzés-sütés során. A gyűjtésük szintén hónapokkal ezelőtt megkezdődött, hiszen tetemes mennyiségről van szó, mondta el Linka, majd arról is szólt, hogy ha valaki szeretné a saját festett tojását is felrakni a tojásfára, az nyugodtan megteheti. A tojásokat csak a pravoszláv húsvét után fogják leszedni.

A tojásfának szimbolikus jelentése van, tudtuk meg a művelődési egyesület elnökétől. A néphagyományban a húsvéti tojás és tojásfestés a termékenységhez és a bőséghez köthető. A tojásfa is ilyen tartalmat hordoz.

A művelődési otthonnál még egy tojásfát fognak állítani. Ez a Kishegyesi Könyvtár előtt kap helyet, és azokat a festett húsvéti tojásokat rakják rá, amiket a könyvtár foglalkozásán készítettek a gyerekek, Kollár Ilona népművész vezetésével. Ez a fa a mai naptól tekinthető meg a könyvtár előtt.