2024. április 19., péntek

Visszatérés a tartós értékekhez

Venczel Valentin nyilatkozata a Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiválja kapcsán

A héten 7 színház 10 színdarabot mutatott be Nagybecskereken, a Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiválján. A zsűri értékelése szerint a legjobb előadás a Tartuffe lett, a zombori Népszínház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház közös produkciója. A legjobb gyermekelőadás a Bocsáss meg, anyám című darab, a szabadkai Gyermekszínház előadásában. A rendezői díjat Igor Vuk Torbica kapta (Tartuffe). A legjobb női szerepért Hana Selimović és Béres Márta, a férfi szerepért pedig Saša Torlaković részesült díjban. A zenéért Irena Popović Dragovićot díjazták, a Hasszán aga felesége című előadás zenéjéért.
Venczel Valentin, a Vajdasági Hivatásos Színházak Közösségének elnöke a fesztivált értékelve azt emelte ki, hogy a vajdasági színjátszás visszatért a régi értékekhez.
– A vajdasági színházak kiléptek ebből a kétdimenziós úgynevezett poszt dramatikus színháznak a bűvköréből, amely leredukálta, egyfelől a színházi előadások vizualitását, devizuálta a színházi előadásokat. Leredukálta a színészi játékot, többnyire mikrofonnal fölerősített, a közönségnek való ordítozássá alakította tulajdonképpen a színjátszást. A rendezést pedig egy vonalban kiálló színészek kórusaként értelmezte. Úgy látom, hogy ezen a korszakon a vajdasági színházak többsége mindenképpen túllépett és visszatért a színház tradicionális, tartós értékeihez. Sokkal elemzőbbek a rendezések, az előadásoknak a vizualitása sokkal gazdagabb és, ami a legfontosabb, sokkal igényesebb, mélyebb, összetettebb, színészi játékot követelő színházi koncepció érvényesült az idei becskereki fesztiválon – értékelte Venczel Valentin.

Elégedett azzal is, ahogyan Nagybecskereken fogadták a legjobb vajdasági színházakat, színészeket, színházi dolgozókat, még egyszer megmutatva a színházi tradícióhoz való ragaszkodást.
– Nagyon boldog vagyok, hogy egy kicsit hozzájárulhattam ahhoz, hogy ez a fesztivál idén – most már másodszor egymás után – ugyancsak Becskerekre kerüljön. Nem csak azért, mert én erre az édes/keserű pályára a becskereki színházból indultam, hanem azért, mert Becskerek egy olyan többnemzetiségű színházi város, ahol a színházat „közösségi eseménynek” tekintik. A nagybecskereki közönség nem pusztán fogyasztója az előadásoknak, hanem mélyebb, aktívabb a viszonya a produkcióhoz, a színházhoz. Nem beszélve arról, hogy itt van a város központjában a Balkán talán legrégebben felépített színházépülete is – mondja.
A következő három évben is Nagybecskerek lesz a vajdasági hivatásos színházak találkozójának házigazdája.